6 dingen die je vagina je probeert te vertellen als je last hebt van de volgende symptomen

We proberen zo goed mogelijk te zorgen voor onze vriendin daar beneden, maar sommige dingen kan je simpelweg niet weten. We merken allemaal weleens dat er iets ‘anders’ is aan onze vagina en kunnen er niet helemaal onze vinger op leggen. Mocht jij iets merken, dan probeert je vagina je waarschijnlijk één van deze dingen te zeggen.

Vagina’s zijn fabulous, als ze doen wat ze moeten doen tenminste. Want als er iets mis is met jouw vagijn dan merk je dit snel genoeg en is het echt een pain in the ass, letterlijk.

6 dingen die je vagina je probeert te vertellen

Helaas kunnen vagina’s niet praten – hoe grappig zou dit zijn? –  en merk je alleen aan een pijnlijke vajay dat er iets mis is. Als jij iets merkt down under, dan is het goed mogelijk dat er één van de volgende dingen aan de hand is.

Je wast teveel

We get it, je wil graag lekker ruiken daaronder. Maar is wassen met chemische, uitdrogende en simpelweg onverantwoorde zeep goed? Nu-uh, het richt meer schade aan, dan dat het goed doet. Het droogt uit en maakt de geur uiteindelijk alleen maar sterker. Het is zonde van je geld en van je vagijn om luxe douchegels te gebruiken voor je intieme zone. Als je de nood voelt het te wassen, doe dit dan met parfum-vrije middelen die voor dit gebied gemaakt zijn. Ruikt het toch heel sterk? Laat je dan checken bij de huisarts.

Het is ontstoken

Dagelijks een beetje afscheiding is normaal, maar als je merkt dat de hoeveelheid, kleur of geur hevig verandert, dan is er iets mis. Grote kans dat er iets aan het ontsteken is daarbinnen en dat kan op meerdere manieren. Een veel voorkomende ontsteking is Candidiasis, oftewel een schimmelinfectie. De meeste vrouwen krijgen hier ooit eens mee te maken, het is dus niets raars. Als je denkt dat je hier last van hebt, bezoek dan de huisarts.

Je hebt een soa

Gekke afscheiding, maar geen ontsteking? Dan is het mogelijk dat je een soa hebt. Glibberige afscheiding is één van de symptomen van een seksueel overdraagbare aandoening, net als pijnlijke blaren en onverklaarbare bloedingen. Als jij de kans groot acht dat je een soa hebt, laat je dan checken bij de GGD of de huisarts. Wij raden sowieso iedereen die seksueel actief is aan zich eens in het halfjaar te laten testen.

Je bent allergisch voor condooms

Ja, dit kan echt. Latexallergie is een ding en best veel vrouwen hebben hier last van. Als jij na het vrijen last hebt van jeuk, zwellingen en misschien zelfs blaren, ben je wellicht allergisch voor latexcondooms. Gelukkig zijn er genoeg latex-vrije condooms op de markt, een seksloos leven of onveilig vrijen is dus nergens voor nodig.

Je draagt het verkeerde ondergoed

Vooral synthetisch en klein ondergoed kan jouw vagina irriteren. Als jij een gevoelige vajayjay hebt, dan is het niet slim om met strings of synthetisch ondergoed te slapen. Gun jouw vagijn ook een rustmomentje en hijs jezelf in die katoenen oma-onderbroek.

Je stresst teveel

Als jij de laatste tijd teveel strest, dan grijpt jouw vriendin daaronder in. Misschien geloof je het niet, maar stress heeft wel degelijk invloed op je vagina. Het zorgt namelijk voor droogte, meer afscheiding en een verhoogde kans op infecties. Het cortisol dat vrijkomt op stressvolle momenten vermindert de weerstand van je lichaam en dus ook van je vagijn.

Denk je toch dat het iets anders is? Het kan nooit kwaad om even langs de huisarts of de gynaecoloog te gaan. Deze mensen zien tientallen vagina’s per dag, je schamen is dus nergens voor nodig.

cosmopolitan

Reageer op artikel:
6 dingen die je vagina je probeert te vertellen als je last hebt van de volgende symptomen
Sluiten