NSMBL Dining Hotspot: health pairing bij UMAMI by Han

Culinaire liefhebbers weten er alles van: zoveel restaurants om uit te proberen en zo weinig tijd. De selectie kan nogal eens lastig zijn en daarom test NSMBL in de rubriek Dining Hotspots de nieuwste, lekkerste, maar ook meest opvallende restaurants door heel Nederland. Zo is het voorwerk al gedaan en hoef jij alleen nog maar optimaal te genieten.

Deze week: UMAMI by Han in Amsterdam.

UMAMI by Han

Grote kans dat je weleens van umami hebt gehoord. Naast zout, zoet, bitter en zuur, heeft China namelijk een vijfde smaak: umami. Combineer dat met een van de belangrijkste uitgangspunten van de Chinese cultuur – social dining – en je hebt een nieuw restaurantconcept. UMAMI by Han is begonnen door sterrenchef Han Ji.

Bij UMAMI by Han word je lichaam door middel van eten en drinken in balans gebracht. Klinkt interessant, don’t you think?

Health pairing

Goed. Eten bij UMAMI by Han draait dus om social dining. Samen met de rest van de tafel (aka je gezelschap) kun je genieten van meerdere gangen van verschillende Aziatisch-Westerse fusion gerechtjes. Zo kun je dus je eigen drie- of viergangen-menu creëren door van de kaart te kiezen óf je kiest voor een bestaand menu, het Gastronomique menu.

Dit menu is samengesteld door Han Ji en zijn team. Als je voor dit menu gaat, krijg je een selectie die door het team al is gemaakt. Het leukste is misschien wel dat er bijpassende theeën (ja, echt, thee bij je diner) en mocktails worden geserveerd. En niet zomaar, maar omdat daardoor de smaken van de gerechten worden versterkt én je gezondheid een boost krijgt.

Geïnspireerd op Chinese geneeskunde

Han Ji liet zich voor inspireren door de 5000 jaar oude traditionele Chinese geneeskunde. De Chinezen zien kruiden heel anders dan wij in de westerse wereld. Zij zien voeding meer als medicijn en het draait echt om de balans tussen Yin en Yang.

Dit verrassingsmenu van UMAMI by Han – hoe je het wel mag noemen – is gebaseerd op elementen. Net als onze organen, die zijn gelinkt aan vijf elementen: hout, vuur, water, metaal en aarde. Deze elementen zijn weer gekoppeld aan de vijf seizoenen (van de Chinese kalender): lente, zomer, na-zomer, herfst en winter. Je raadt het misschien al, maar de theeën en mocktails die je bij je eten krijgt, is gebaseerd op deze elementen.

UMAMI by Han

Ying Yang

Eerlijk? In eerste instantie kijk je natuurlijk raar op als je thee gaat drinken bij het avondeten, maar zonder al te veel prijs te geven, kunnen we je vertellen dat alle gerechtjes daardoor perfect in balans zijn. Helemaal Ying Yang.

Je vindt UMAMI by Han in vijf steden: Den Haag, Eindhoven, Maastricht, Rotterdam en aan de Overtoom in Amsterdam. Reserveren doe je hier.

Reageer op artikel:
NSMBL Dining Hotspot: health pairing bij UMAMI by Han
Sluiten