Anne-Margreet
Anne-Margreet Food 22 dec 2015

Dining Hotspots: feestelijk voedselverspilling tegengaan met een kerstdiner bij Instock

De selectie kan nogal eens lastig zijn, en daarom test NSMBL in de rubriek Dining Hotspots de nieuwste, lekkerste maar ook meest opvallende restaurants door heel Nederland. Zo is het voorwerk al gedaan en hoef jij alleen nog maar optimaal te genieten. Deze week: Instock aan de Czaar Peterstraat.

Wie, wat, waar?

Dit relatief nieuwe restaurant is de eerste in Nederland die voedselverspilling letterlijk op de kaart zet. Het idee werd in 2014 door de collega’s Selma, Merel, Bart en Freke gepresenteerd aan de directie van Albert Heijn die hier wel iets in zag. Hiermee werden zij tot het Beste Idee van Young Ahold uitgeroepen en was stichting Instock geboren. De vier wilden namelijk meteen aan de slag en Albert Heijn wilde dit wel financieren. Instock begon als pop-up restaurant op het Westergasterrein, maar is inmiddels uitgegroeid tot een restaurant, toko, food truck en een bekend initiatief in Amsterdam en omstreken.

[full_width][/full_width]

Instock wil voedselverspilling tegengaan door eten te serveren dat anders het bord niet had gehaald. Dit betekent dat bruine bananen en vierkante spruiten door Instock wél gewoon verwerkt worden. Vaak blijven supermarkten met etenswaren zitten die nog helemaal goed zijn, maar niet wordt gekocht vanwege schoonheidsfoutjes. Dat kan een kromme komkommer zijn of een verpakking die niet door de keuring heen komt. Geen punt, vinden de koks van Instock, want die maken er iedere dag gewoon een lekker maaltje van. Alles wat er in het restaurant wordt geserveerd, voldoet aan alle eisen als ieder ander restaurant, maar het verschil is dat er iedere dag iets anders op het menu staat.

De medewerkers van Instock rijden dagelijks met een elektrisch busje door Amsterdam om ongewild voedsel te redden. Iedere dag is er dus een nieuwe oogst, die ‘de oogst van de dag’ wordt genoemd. Als het eten eenmaal bij het restaurant binnen is, buigen de koks zich over de buit en bedenken ze wat ze er die avond van kunnen maken. Eten bij Instock gaat dus nooit vervelen, want je krijgt iedere avond iets anders lekkers voorgeschoteld!

De keuken

Bij Instock kun je iedere dag terecht voor ontbijt, lunch, diner en een borrel. Bij de toko worden er dagelijks kant-en-klaar maaltijden bereid, die je kunt afhalen om thuis lekker op te smikkelen. De food truck van Instock rolt door het hele land om mensen bewust te maken van voedselverspilling én onder andere de overheerlijke Instock Potatoes te serveren.

Dit unieke restaurant zet dus datgene op de kaart wat anders in de kliko was beland. Klinkt niet heel erg aantrekkelijk, maar een keer bij Instock binnenlopen, getuigt van precies het tegenovergestelde. Eten bij Instock is namelijk iedere keer weer een waar feestje voor je smaakpapillen. Rond een uur of 17:00 is er meestal bekend wat er die avond wordt geserveerd en kun je je beginnen te verheugen. Overigens houdt Instock wel gewoon rekening met jouw voorkeuren en allergieën.

De producten komen overal vandaan, Instock heeft ondertussen een groot netwerk opgebouwd aan bedrijven die het initiatief ondersteunen. Ze streven ernaar om 80% tot 100% van het eten dat zij serveren te bereiden van producten die anders waren verspild. Een groot deel hiervan komt van Albert Heijn’s uit de buurt, maar er wordt ook samengewerkt met bedrijven als Heineken en Tony Chocolonely. Er zijn slechts een paar producten die de chefs zelf moeten inkopen, zoals olijfolie, boter, kruiden, melk en eieren.

Onze tips

Deze week serveert Instock in het kader van de feestdagen een speciaal kerstarrangement. Tijdens de feestdagen worden er natuurlijk veel producten weggegooid waarmee je een prachtig dinertje op tafel kunt toveren. Instock heeft deze kans aangegrepen om speciaal voor haar gasten een verrassingsdiner te organiseren. Je kunt hier tot en met 26 december nog dagelijks terecht voor een ander feestelijk menu. Wij mochten afgelopen weekend alvast voorproeven en genieten van een heerlijk soepje van prei en kool met knoflookcroutons en yoghurt, een langzaam gegaard stukje kabeljauw met beurre noisette en venkel- en avocadocrème, kalfsbiefstuk met rösti in een kruidige jus van chocolade en biet-citrussalade en een pavlova met vers fruit toe.

Ben je in een extra goede bui? Instock steunt ook de voedselbank met Instock dinercheques. Als je €12,50 aan dit doel doneert, verdubbelt Instock dit en doneren zij deze cheques aan de Voedselbank. Zij zorgen dan weer dat ze bij de juiste mensen terecht komen, zodat ook zij af en toe kunnen genieten van een avondje uit.

Ons oordeel

Instock is de ideale keus als je verantwoord bezig wil zijn én heerlijk wilt dineren. De locatie is casual maar gezellig en een fijne plek om na je werk je vrienden te ontmoeten voor een drankje. Het personeel is uiterst vriendelijk en geïnteresseerd en staat klaar om je op je wenken te bedienen. Bovendien staat iedereen helemaal achter het gezamenlijke doel en zijn ze nooit te beroerd om je er meer over te vertellen. Wij vonden het een hele inspirerende avond, waarna we niet alleen met een goed gevuld buikje maar ook met een bewuster gevoel naar huis gingen.

[full_width][/full_width]

Website // Facebook
Czaar Peterstraat 21
1018 NW Amsterdam

020 363 57 65
[email protected]

Openingstijden:
Maandag t/m woensdag: 09:00 – 23:00
Donderdag t/m zaterdag: 09:00 – 00:00
Zondag: 09:00 – 23:00

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Dining Hotspots: feestelijk voedselverspilling tegengaan met een kerstdiner bij Instock
Sluiten