Renée
Renée Food 18 mrt 2014

Dining hotspots: Izakaya

Culinaire liefhebbers weten er alles van: zoveel restaurants om uit te proberen, en zo weinig tijd. De selectie kan nogal eens lastig zijn, en daarom test NSMBL in deze nieuwe rubriek de nieuwste, lekkerste maar ook meest opvallende restaurants door heel Nederland. Zo is het voorwerk al gedaan en hoef jij alleen nog maar optimaal te genieten. Vandaag: Izakaya in Amsterdam.

Wie, Wat, Waar

Hoewel het restaurant slechts zo’n jaar bestaat, heeft Izakaya al een super sterke naam voor zichzelf opgebouwd. Deze culinaire hotspot in Amsterdam heeft als doel de traditionele Japanse keuken naar een hoger level te tillen en slaagt daar ook goed in. De internationale ondernemer Yossi Eliyahoo (ook bekend van MOMO en The Butcher) is het brein achter het innovatieve restaurant en chef Hariprasad Shett (van het Londense Nobu) is verantwoordelijk voor het menu.

Izakaya bevindt zich in De Pijp, geheel aan het begin van de Albert Cuypstraat, en is deel van het Sir Albert boutique hotel. De visie van het restaurant? Gezellig kleine gerechten delen en op z’n minst één gerecht proberen dat je nog nooit eerder hebt gehad. Ook de cocktails gaan van klassiek tot verrassend en de inrichting is eenvoudig, maar stijlvol.

De keuken

De specialiteit van Izakaya ligt bij de Japanse Robata grill, maar ook de versheid van de sashimi is moeilijk te overtreffen. Het diner menu komt neer op het delen van kleine gerechten, waardoor je zelf kan besluiten hoe veel of weinig je bestelt; geen gedoe met voor- en hoofdgerechten.

Je kan de samenstelling van je diner zo gezond, rauw of gegrild maken als je zelf wil. Ben je gek op sushi? Hierin is voldoende keus en grote kans dat je nooit meer anders wil. Toch liever vlees of vis? Ook dan zul je simpelweg alles willen bestellen. Van vegetarische tempura tot aan Wagyu rundvlees: iedereen slaagt hier.

Onze tips

Zoals uit bovenstaande waarschijnlijk al op te merken valt kunnen we eigenlijk alles wel aanraden, maar oké, hierbij onze favorieten. We startten zelf met een selectie sashimi, die werkelijk niet te overtreffen was in versheid – en ja, we hebben veel sashimi geprobeerd in onze (jonge) levens. Ook de bijzonder op smaak gebrachte spinazie-garnalensalade en grilled langoustine martini zijn aanraders als starters.

We volgden met de crispy rice met tonijntartaar en pan fried scallops met truffeldressing. Beiden weer heerlijk. Om toch nog een beetje voor een hoofdgerecht te gaan kozen we voor de soy braised duck met groene appel en king crab als laatste hartige gerecht. Zo mals! Een dessert kan natuurlijk niet ontbreken: we probeerden de chocotini (een luchtige ijs-room-cappuccino-combinatie) vergezeld met vers gebakken Madeleines met room en perencompote.

Ons oordeel

Het moge duidelijk zijn: wij zijn fan. We zijn dan sowieso al grote liefhebbers van de Japanse keuken, en bij Izakaya is simpelweg alles tot in het detail uitgewerkt. De smaken zijn super gebalanceerd, de gerechten zijn aan de ene kant traditioneel maar hebben ook vaak een verrassende draai, en het idee om lekker veel verschillende gerechten te kunnen proberen – in plaats van een voor-, hoofd- en nagerecht – vinden we ook meer dan top. Ook fan van Aziatisch of Japans? Dan mag dit restaurant niet op je verlanglijstje ontbreken. Heb je een vriend die nooit mee wil naar sushi-restaurants? Bij Izakaya vind je ook ‘echt’ vleesch, dus sleur hem mee.

Reageer op artikel:
Dining hotspots: Izakaya
Sluiten