Anna
Anna Food 31 mei 2013

Dining Hotspots: Franklin Bar & Kitchen

Culinaire liefhebbers weten er alles van: zoveel restaurants om uit te proberen, en zo weinig tijd. De selectie kan nogal eens lastig zijn, en daarom test NSMBL in deze nieuwe rubriek de nieuwste, lekkerste maar ook meest opvallende restaurants door heel Nederland. Zo is het voorwerk al gedaan en hoef jij alleen nog maar optimaal te genieten. We trappen af met een van onze favorieten: Franklin in Amsterdam.

Wie, Wat, Waar

Oplettende voorbijgangers is het niet onopgemerkt gebleven: ondanks het relatief nieuwe status van Franklin Bar & Kitchen, wordt de deur hier al behoorlijk platgelopen. Het principe van dit restaurant is simpel: een bruisende, moderne keuken geïnspireerd door de smaken en de diversiteit van de Boroughs van New York. Chef Charles McGregor (bekend van voormalig Tunes) geeft met seizoensproducten een eigen geheel verrassende twist aan klassieke gerechten zoals short ribs, jerked chicken en natuurlijk de bekende New York Cheesecake. Met je ogen dicht waan je je echt even in New York en de huiselijke sfeer zorgt ervoor dat je urenlang ongedwongen kunt genieten van een cocktail en bijpassende gerechten.

De keuken

De gerechten op het menu zijn allemaal op bijzondere wijze geïnspireerd door New York. Simpele klassiekers zoals kippensoep en steak worden afgewisseld met bijzondere gerechten zoals bieten-ravioli en biologische lam. De prijzen voor voorgerechten beginnen bij zo’n zeven euro en de hoofdgerechten liggen rond de twintig euro. Leuke tip: iedere dag is er een betaalbaar 3-gangen menu verkrijgbaar en ook staat er iedere dag een andere verse salade op het menu.

Dan hebben we het nog niet eens gehad over de cocktail bar, want boy oh boy, stiekem zijn deze net zo lekker (en gevaarlijk, want je blijft ze drinken) als het eten. Beneden in de intieme lounge en op het terras serveren de bartenders van Franklin bij elke mood de perfecte cocktail. Geen verrassing als je weet dat de mannen die eerder zaken als Vesper, ChapterTwentyOne en Bar22 openden achter dit concept zitten. Op zaterdag en zondag wordt het beste van twee werelden gecombineerd, en drink je op de New York Style Brunch cocktails als verse Bloody Mary’s, The Ramos Gin Fizz & Espresso Martini’s om vervolgens de hele dag te blijven hangen. We hebben ons laten vertellen dat de martini espresso het meest wordt besteld, en na geproefd te hebben weten we waarom. In een woord: goddelijk.

Onze tips

Natuurlijk hebben we onze favoriete gerechten voor je geselecteerd, waarvan een aantal speciaal voor ons werden bereid door chef Charles en sous chef RJ:

Steak tartaar: Niet zomaar een variatie op de bekende steak tartaar, maar eentje met, jawel, een precies kloppende McDonald’s saus. De chefs hebben de smaak van deze saus na lang experimenteren precies na weten te bootsen en gebruiken hiervoor de specerij kurkuma. Dit gerecht wordt geserveerd met een bijzondere gelei van augurk, super lekker voor een bijzondere twist.

Witvis: Visliefhebbers kunnen genieten van dit bijzondere gerecht met witvis, geïnspireerd op de smaak van sour cream & chives chips. Het gerecht wordt compleet gemaakt met zeewier- en zeebanaan groenten, zure room kruimels, verse schuim en aardappelpuree.

Lam: Normaliter kan de smaak van lam soms wat sterk zijn, maar dit gerecht met knolselderij en erwten is simpelweg perfect. Als je van vlees houdt, moet je deze proberen.

Dessert: De dessertkaart is er eentje waar je stiekem de hele avond naar zal uitkijken. Wij kregen een speciaal NSMBL toetje voorgeschoteld, bestaande uit ananas room, stroopwafel kruimels en 23 jaar (!) oude rum. Een pina colada combinatie die maar al te lekker smaakte.

Ons oordeel

Het interieur en de sfeer mogen dan simpel en ongedwongen zijn, het eten en de cocktails zijn hier werkelijk formidabel (we konden even geen ander woord bedenken dat hier in de buurt kwam). De obers zijn vriendelijk, de services is perfect en wie niet kan kiezen kan zich uitstekend laten informeren door het personeel. Grote kans ook dat de chef aan het einde van de avond aan tafel bij je kan schuiven voor een biertje om even tot rust te komen. Super gezellig, heel informeel en met stip een van onze nieuwe favorieten in Amsterdam.

Reageer op artikel:
Dining Hotspots: Franklin Bar & Kitchen
Sluiten