Josca
Josca Beauty 10 apr 2017
Leestijd: 3 minuten

Dít doet botox dus met je lichaam

We hebben allemaal wel een eigen beeld bij het woord ‘botox’. Waar de één het beschouwt als een uitkomst voor later, wil de ander er niets mee te maken hebben. Maar voordat je een oordeel velt, of misschien zelfs beslist om zelf een behandeling te ondergaan, doe je er goed aan er eerst wat meer informatie over te lezen.

Wat gebeurt er nu precies als je een beetje botox laat injecteren in je lichaam? Allereerst is het misschien handig om de vraag te beantwoorden wat botox nu eigenlijk precies is.

Botox (volledige naam botulinetoxine) is een natuurlijk eiwit dat geproduceerd wordt door een bepaalde bacterie die Clostridium Botulinum heet. Sinds 1973 wordt dit al gebruikt bij diverse neurologische aandoeningen. Tegenwoordig wordt het gebruikt tegen rimpels, overmatig zweten of zelfs migraine. Hierbij wordt gebruik gemaakt van hele kleine hoeveelheden botox, wat ook nog eens sterk verdund is. Alleen als botox op een héle verkeerde manier wordt gebruikt, kan dit negatieve gevolgen hebben.

Zo gaat botox in zijn werk in je lichaam:

1. Botox vermindert spierspanning en blokkeert zenuwgeleiding.
In het geval van botoxbehandelingen tegen rimpels in het gezicht, wordt het stofje geïnjecteerd in de spiervezels die de rimpels veroorzaken. Zodra de botox in de juiste spier zit, wordt de zenuwgeleiding geblokkeerd, ook al sturen je hersenen nog een seintje dat desbetreffende spier bewogen moet worden. De spier kan zich in principe niet meer helemaal aanspannen, waardoor rimpels niet alleen zullen vervagen, maar ook voorkomen wordt dat er nieuwe ontstaan.

2. Het effect van botox blijft alleen op één specifieke plek.
Botox blijft alleen op de plek waar het geïnjecteerd is binnen een straal van 3 centimeter, dus het maakt niet hele reizen door je lichaam. Sommige mensen zijn bang dat botox je misschien kan vergiftigen, maar zolang het goed gedaan is kan dat nooit gebeuren. Zelfs al zullen er een aantal moleculen in je bloed belanden, dan is deze dosis nog steeds zó laag, dat het je niets zou doen.

3. Botox blokkeert niet je tastzin op de geïnjecteerde plek.
Het werkt niet als een verdoving of iets dergelijks: zodra er botox is geïnjecteerd in je gezicht, heb je nog steeds gevoel in dat stuk huid. In dit geval onderscheiden we twee van de verschillende zenuwen in het lichaam: één soort zorgt ervoor dat beweging mogelijk is en de andere brengt gevoel teweeg. Alleen de zenuwen die zorgen voor beweging worden aangetast.

4. Botox blijft niet voor altijd in je lichaam.
Om hetzelfde effect te kunnen behouden, moet je zo ongeveer om de vier maanden dezelfde injectie laten doen. Het eiwit stopt dan namelijk met werken en het wordt afgebroken; dit is overigens compleet ongevaarlijk voor je lichaam. Wel geldt: hoe groter de spier, hoe sneller de spier weer kan bewegen. Hoe kleiner de spier, hoe langer het botox-effect aanhoudt. Het is ook niet zo dat je ‘immuun’ kan worden voor botox en je er steeds meer van nodig hebt, je lichaam raakt er namelijk nooit gewend aan – je spiegelbeeld mogelijk wel.

5. Botox geeft je voor even een lichte zwelling.
Er kán een kleine zwelling ontstaan op de plek waar de botox geïnjecteerd is door het stofje saline waarmee de botox verdund is, maar deze moet na een paar uur alweer weg zijn. Blauwe plekken komen maar zelden voor: zolang je er maar rekening mee houdt dat je een goede dokter voor je hebt. Een goede techniek van de expert verkleint de kansen op blauwe plekken tot een minimum.

In slechts de meest zeldzame gevallen kunnen er bijwerkingen optreden als verzwakte spieren in de rest van je lichaam of bijvoorbeeld problemen met je ademhaling, maar dit komt vrijwel nooit voor bij goed getrainde doktoren die al een poos in het vak zitten. Als je dus ooit zelf voor botox wil gaan, wees er dan absolúút zeker van dat je een expert voor je hebt en zoek niet naar koopjes.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Dít doet botox dus met je lichaam
Sluiten