Sharon
Sharon Love & Life 8 nov 2018
Leestijd: 3 minuten

Dit gebeurt er met je lichaam als je verliefd bent

Verliefd zijn is heerlijk en helemaal gezellig. Maar daarnaast zijn er ook heel veel dingen die er met je lichaam gebeuren zodra je die vlindertjes in je buik voelt. Wij zetten ze op een rijtje.

Dit gebeurt er als je verliefd bent

Je weet dat er mentaal van alles gebeurt wanneer je verliefd wordt. Maar wist je dat er fysiek ook genoeg verandert in je lichaam wanneer je in love bent? Nachten wakker liggen en bijna niet kunnen eten: verliefd zijn doet veel gekke dingen met je. Achter deze elf dingen die veranderen in je lichaam, zit gelukkig een wetenschappelijke verklaring!

1. Je voelt je dronken

Wetenschappers hebben zowel oxytocine (het liefdeshormoon) als alcohol onderzocht en hoewel ze beide invloed hebben op verschillende delen van je hersenen, ervaar je wél hetzelfde gevoel. Je voelt je net als na een paar glaasjes alcohol minder geremd, angstig en agressief en je hebt hebt meer zelfvertrouwen.

2. Rode wangen en klamme handjes

Je wangen worden rood, je krijgt klamme handjes en je hart gaat sneller kloppen. Je hebt vast weleens gemerkt dat je voor een date je handen klam voelt worden en je hartslag wel erg snel tekeer gaat. Dit komt niet alleen doordat je nerveus bent, maar ook omdat adrenaline en noradrenaline worden gestimuleerd.

3. Je pupillen worden groter

Als je je aangetrokken tot iemand voelt en je bent bij diegene in de buurt, dan zullen je pupillen een stukje vergroten. Dit komt door een stimulatie in het zenuwstelsel.

4. Je voelt je misselijk

Het is normaal om je misselijk of lusteloos te voelen als je net iemand hebt leren kennen. Je lichaam vertelt je daarmee dat je die persoon écht leuk vindt. Door je verliefdheid zorgt je stresshormoon ervoor dat de bloedvaten in de maag worden aangespannen. Hierdoor voel je je misselijk, maar gelukkig gaat dit steeds beter naarmate je elkaar leert kennen.

5. Superpowers?

Verliefd zijn kan je superpowers geven. Weliswaar met mate. Ooit gehoord van het verhaal van de moeder die een auto optilde om haar baby te redden? Niet alleen ouders hebben deze superkracht, je kunt het zelf ook ervaren als je enorm verliefd op iemand bent.

6. Verslaving

Je kunt je ogen niet van je geliefde afhouden, als een verslaving. Er is een reden waarom je het liefst overal foto’s van je crush ophangt. Het verlangen om steeds naar je geliefde te kijken komt door de afgifte van dopamine in de hersenen. Volgens onderzoek is dit zelfs vergelijkbaar met de invloed van cocaïne op je hersenen.

7. Je stem klinkt hoger

Wanneer een vrouw praat met iemand waar ze zich aangetrokken tot voelt, wordt haar stem automatisch hoger en vrouwelijker. Helemaal niet gek dus als je stem net iets anders klinkt met je partner in de buurt.

8. Teveel zorgen maken

Je gaat je zorgen maken als je niet bij diegene bent. Net als bij een verslaafde die stopt met een verslaving voel je je meer gestrest, angstig en depressief als je niet bij je partner bent. Voor mensen met een lange afstandsrelatie is dit nog net iets moeilijker.

9. Je komt mogelijk aan

Mensen komen vooral aan als ze gesetteld en getrouwd zijn; in het begin van je relatie zou je echter iets af kunnen vallen. Uit onderzoek blijkt zelfs dat de gemiddelde bruid in de vijf jaar na het trouwen zo’n 10 kilo aankomt.

10. Je kunt minder goed slapen

Doordat je in een staat van euforie zit, heb je veel meer energie en is het moeilijker om in slaap te komen. Als je continu aan diegene blijft denken, kan het zelfs invloed hebben op hoe gefocust je bent gedurende de dag.

11. Je kunt minder chronische pijn ervaren

Verliefd zijn kan als een medicijn werken! Het intense gevoel activeert namelijk dezelfde gebieden in de hersenen als pijnstillers. Helemaal niet zo gek dus, dat verliefd zijn.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.