Anne-Margreet
Anne-Margreet Love & Life 1 januari 2017

Dit is de beste manier om jezelf een nieuwe gewoonte aan te leren

Maar hoe graag we ook zouden willen, het afleren van een oude gewoonte of het aanleren van een nieuwe gewoonte is vaak gemakkelijker gezegd dan gedaan. Toch hoeft het helemaal niet zo moeilijk te zijn. Met deze vier simpele stappen maak je er voortaan korte metten mee. En hé, gemiddeld duurt het maar 21 dagen voordat je niet meer na hoeft te denken bij een ‘nieuwe’ gewoonte. Gewoon even doorzetten dus.

1. Begin klein

Je hoeft niet meteen bergen te verzetten, een klein begin is óók een begin. De sleutel tot succes is om iets consequent uit te voeren. Iedere dag 20 seconden is dus eigenlijk al voldoende. De beste manier om jezelf iets aan te leren is om doelen te stellen die te klein zijn om niet te halen. Denk aan je uiteindelijke doel en verklein dat tot een minimale vorm hiervan. Je begint dus bij mini gewoonten, die uiteindelijk uitgroeien tot de gewoonte die je jezelf graag wil aanleren. Wil je bijvoorbeeld een boek schrijven, zet dan iedere dag een paar regels op papier. Wil je sportiever worden, doe dan iedere dag één push-up.

2. Maak er tijd voor vrij

We zijn allemaal ontzettend druk, dus de enige manier om je gedrag écht te veranderen is om er tijd voor vrij te maken. Een van de gemakkelijkste en snelste manieren om jezelf iets nieuws aan te leren is om het aan een oude gewoonte te koppelen of om het op een bepaald tijdstip in te plannen. Je kunt ook met jezelf afspreken dat je de gewoonte dagelijks uitvoert, maar dat je zelf mag kiezen op welk moment – als het maar gebeurt voordat je naar bed gaat. Op deze manier kan iedereen zichzelf wat voor gedrag dan ook aanleren.

3. Hou je vooruitgang in de gaten

Om gefocust te blijven op je doel, is het belangrijk om je vooruitgang bij te houden. Het maakt niet uit hoe je dat doet, als het maar een manier is die voor jou werkt. Op deze manier blijf je bezig met de gewoonte die je jezelf probeert aan te leren én word je gemotiveerd om door te gaan.

4. Wees niet te hard voor jezelf

Ga je een keer de mist in? Dat gebeurt iedereen. Het belangrijkste is dat je gefocust blijft op je doel en gemotiveerd bent om verder te gaan. Eén foutje zorgt er niet voor dat al je werk voor niets is geweest. Als het begin er is, zal het uiteindelijk automatisch gaan. Dus begin klein, wees consistent en heb geduld. You’ve got this!

Heb je niets om te veranderen? Wat dacht je van één van deze 10 gewoonten die je stiekem minder productief maken:

Reageer op artikel:
Dit is de beste manier om jezelf een nieuwe gewoonte aan te leren
Sluiten