Vivian
Vivian Food 19 apr 2018

Dít is waarom geroosterd brood zo anders smaakt dan gewoon brood

Een sneetje brood is prima – niets bijzonders, maar ook niets mis mee. Een geroosterd broodje daarentegen lijkt bijna zelfs een andere smaak te krijgen. Maar hoe kan het dat een stuk toast vaak zoveel lekkerder is dan een gewone boterham?

Naast dat een broodrooster natuurlijk een magisch uitvindsel is, komt er ook een stukje wetenschap bij kijken. Wanneer brood geroosterd wordt, is er namelijk sprake van een maillardreactie. Dit is een verzamelnaam voor een reeks chemische reacties die onder invloed van warmte optreden tussen de suikers en aminozuren in het brood. Dit leidt tot talloze nieuwe aroma’s. Een van deze nieuwe aromastoffen is furanone, die het geroosterde brood de typische, karamelachtige smaak geeft. Daarnaast helpt de warmte natuurlijk ook mee.

Niet om gewoon brood de grond in te stampen – een goede sandwich waarderen we enorm – maar we zouden dus enigszins kunnen concluderen dat zelfs de wetenschap het met ons eens is dat we brood zouden moeten roosteren. Het resultaat is immers meer smaak, en dat zien we graag.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Dít is waarom geroosterd brood zo anders smaakt dan gewoon brood
Sluiten