Josca
Josca Love & Life 22 mrt 2016
Leestijd: 2 minuten

Dít is dus de reden dat je geen echte baby-herinneringen meer hebt

Als je rond de 8 of 9 jaar oud bent, begin je met het vergeten van je vroegste herinneringen. Voornamelijk specifieke gebeurtenissen, als geboren worden, leren lopen of je eerste verjaardag vieren. De meeste volwassen mensen hebben geen herinneringen meer tot en met hun derde levensjaar. Het is echter niet zo dat je hersenen niks goed kunnen onthouden voor die tijd, want voordat je ongeveer 8 jaar oud wordt, kun je je die gebeurtenissen nog wél herinneren.

Wetenschappers noemen dit fenomeen childhood amnesia, wat vertaald ‘kindergeheugenverlies’ betekent.
And guess what? Dit gebeurt bij iedereen.

Maar hoe werkt dit dan precies? Het heeft allemaal te maken met wat zich afspeelt in de hippocampus. De hippocampus is het deel van je hersenen dat ervoor zorgt dat nieuwe belangrijke herinneringen worden opgeslagen. Dit deel groeit ook naarmate we ouder worden, waarbij er nieuwe hersencellen ontstaan, zogeheten neuronen, en deze zijn nu juist cruciaal bij het vergeten van herinneringen. Voornamelijk als je nog jong bent, komen er heel snel heel veel nieuwe neuronen bij, die de oude deels uit de weg ruimen, waardoor je hersenen het moeilijker vinden om je oude herinneringen te kunnen vinden.

Het vergeten van herinneringen heeft dus te maken met het aantal neuronen dat zich bevindt in de hersenen. Een groep wetenschappers uit Toronto nam ter experiment een groep oude muizen en zorgde ervoor dat hun hippocampussen meer neuronen gingen aanmaken. De muizen vergaten aanzienlijk meer. Hiernaast namen ze een groep met jónge muizen en hierbij zorgden ze ervoor dat de hippocampussen mínder neuronen gingen aanmaken. Deze muizen vergaten overduidelijk veel minder.

Deze video van YouTube-kanaal SciShow legt alles nog eens haarfijn uit:

Overigens is de hippocampus niet het enige deel van de hersenen dat meespeelt bij het maken van herinneringen, dus er blijven nog steeds dingen onopgelost wat betreft het begrip childhood amnesia, maar dit is in ieder geval één aannemelijk antwoord.

Deze 14 nummers was je sowieso helemaal vergeten:

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Dít is dus de reden dat je geen echte baby-herinneringen meer hebt
Sluiten