Anne-Margreet
Anne-Margreet Beauty 1 aug 2016

Dit is de reden dat je haren dunner worden – of zelfs uitvallen

Hoewel we af en toe een kleine aanval van hypochondrie krijgen door iets wat we op het internet gelezen hebben (bedankt, Google), is haaruitval iets waar we ons nog láng geen zorgen over hoeven te maken. Of toch wel?

Het is normaal dat je haren verliest, maar als je haar zichtbaar dunner wordt zou er meer aan de hand kunnen zijn. Volgens haarexperts kan dit verschillende oorzaken hebben. Overigens wordt er wel verschil gemaakt tussen haren die dunner worden (de diameter wordt kleiner) en haren die uitvallen (kleiner aantal haren), ondanks dat het resultaat er hetzelfde uit ziet. Waarom dit gebeurt en hoe je het mogelijk kunt stoppen, lees je hieronder.

Je hebt ongelukkige genen

Niet iedereen heeft het getroffen: de hoeveelheid haar die je hebt (en houdt) is genetisch bepaald. Als je pech hebt dan begint je haar al op vroege leeftijd uit te vallen en helaas kun je hier niets aan doen. ‘Gelukkig’ zien we dit minder vaak bij vrouwen, vooral mannen kunnen hier last van krijgen. Ouder worden gaat sowieso vaak gepaard met een drogere hoofdhuid, waardoor je haar dunner wordt. Mensen die hier extreem veel last van hebben, kunnen hierdoor flink wat volume verliezen.

Je pil is de boosdoener

Het is dat de pil – in de meeste gevallen – ook positieve eigenschappen heeft, want de bijwerkingen zijn soms om te huilen. De pil beïnvloedt je hormonen, die op hun beurt weer kunnen bijdragen aan haaruitval. Maar voordat je de oplossing gevonden denkt te hebben: ook stóppen met de pil kan haaruitval tot gevolg hebben. Mocht je hierover twijfelen, vraag dan zeker even je huisarts om raad.

Je staat onder (te veel) stress

Stress wordt in verband gebracht met heel veel vervelende lichaamskwaaltjes en haaruitval is er één van. Als je stress ervaart komen er hormonen vrij, die je haargroei (negatief) kunnen beïnvloeden. In tijden van extreme stress kun je hier dus last van hebben. Problemen op je werk, in de liefde en zelfs overmatig sporten kunnen makkelijk een aanleiding zijn.

Je bent te hard voor je haar

Eindelijk, iets wat je er aan kunt dóén. Je haar wil namelijk vooral met rust gelaten worden. Als je te enthousiast met je stijltang in de weer gaat of te vaak je haar borstelt, wil het nog wel eens spontaan uitvallen. Probeer maximaal twee keer per week je haar te stijlen en gebruik altijd de juiste producten. Beperk borstelen tot 10 tot 15 stroken per keer en vermijd het maken van een staart. Gelukkig is er ook goed nieuws: het verven van je haar heeft geen invloed op je haargroei. Eventjes toch opgelucht ademhalen.

Je vergeet je hoofdhuid

De hoofdhuid wordt vaak vergeten als er problemen zoals haarverlies optreden. De huid onder je haar heeft – logischerwijs – dezelfde behoeften als de huid op je gezicht. En op den duur zal deze huid ook dezelfde tekortkomingen vertonen die we op ons gezicht proberen tegen te gaan. Het gevolg hiervan is minder volume, glans en vitaliteit en je raadt het al; haaruitval. Het verzorgen van de hoofdhuid is dus belangrijk en dat begint bij een goede shampoo: een te sterke shampoo kan de hoofdhuid namelijk irriteren, waardoor er meer talg wordt geproduceerd en je dit proces een handje helpt. Houd ook je hoofdhuid gehydrateerd.

Zoals je ziet zijn er verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het dunner worden van en verliezen van je haren, logischerwijs nog wel meer dan bovenstaande. Gelukkig zijn de meeste van deze factoren slechts tijdelijk en kunnen worden verholpen. Heb je alles geprobeerd en blijf je toch dezelfde symptomen houden, dan is het misschien verstandig om een arts om advies te vragen. Een van de belangrijkste dingen om voor op te passen is om niet in een vicieuze cirkel terecht te komen; als je je eenmaal zorgen maakt over de conditie van je haar dan kan dit een trigger zijn voor meer haarproblemen.

Gezondere haren door je eetpatroon te veranderen, dat doe je zo:
http://www.nsmbl.nl/de-ultieme-lijst-etenswaren-voor-gezondere-haren/

Refinery

Reageer op artikel:
Dit is de reden dat je haren dunner worden – of zelfs uitvallen
Sluiten