Carolina van Vugt
Carolina van Vugt Food 17 jan 2017
Leestijd: 2 minuten

Dít is de reden waarom zout eten zo verslavend werkt

Hoewel we weten dat het niet gezond is om veel zout te eten, strooien we toch regelmatig wat over onze maaltijd en kunnen we moeilijk nee zeggen tegen frietjes en pizza. Het blijkt echter dat deze cravings helemaal niet zo gek zijn, want een recent onderzoek heeft aangetoond dat onze behoefte aan zout uit hetzelfde gebied van onze hersenen afkomstig is als bijvoorbeeld een drugsverslaving.

Voordat we de resultaten van het onderzoek bespreken, is het belangrijk om te weten hoe het opioïdesysteem van de hersenen werkt. Dit systeem bestaat uit neurotransmitters die ons een blij gevoel geven wanneer we iets ‘goeds’ doen, zoals sporten of het drinken van water. Echter geven deze neurotransmitters ons ook een bevredigend gevoel wanneer we zoute producten eten, wat – met mate – essentieel is voor onze welgesteldheid.

De wetenschappers achter het onderzoek waren vooral geïnteresseerd welke neurotransmitters in de hersenen ons belonen met een blij gevoel wanneer we zout eten. Om dit uit te vinden, blokkeerden ze bij een aantal groepen muizen verschillende soorten belonende neurotransmitters in de hersenen, en stelden ze daarna bloot aan zout water.

De onderzoeksresultaten
Wat bleek? De muizen die de drug naloxonazine toegediend hadden gekregen, toonden de minste interesse in het zoute water. Deze drug blokkeert neurotransmitters in het gebied van het brein dat de amygdala heet, wat het gebied is dat onze emoties regelt. Uit de test bleek dus dat we met een goed gevoel worden beloond – denk aan comfort en bevrediging – als we zout nuttigen.

Wetenschappers zouden op deze manier ook een stof kunnen ontwikkelen die de trek in zout (of bijvoorbeeld: drugs) vermindert en ons hierdoor gezondere keuzes laat maken. Wat het namelijk allemaal nog een tikje interessanter maakt, is dat de neurotransmitters in de amygdala ook de transmitters zijn die reageren op drugs. Onze cravings naar zout, komen dus voort uit hetzelfde deel van de hersenen als een drugsverslaving.

Gelukkig is het niet zo erg als we af en toe toegeven aan een zoutverslaving. Tja, frietjes zonder zout blijven als pizza’s zonder kaas: incompleet.

7 heerlijke recepten voor frietjes – maar dan zónder aardappel

My Domaine

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Dít is de reden waarom zout eten zo verslavend werkt
Sluiten