Sophie Witlox
Sophie Witlox Love & Life 10 mrt 2015

Dit is de waarheid over de nieuwste hype: ‘Corset waist training’

Corset waist training is ‘a waste of time’
Amerikaanse sterren als Kim Kardashian zijn lyrisch over het nieuwe wondermiddel om een slanke taille te krijgen. We hebben het over de nieuwe hype genaamd ‘corset waist training’, oftewel trainen met een korset om waardoor je plaatselijk vet zou kunnen verbranden. Inmiddels is de hype ook overgewaaid naar Europa. De hoogste tijd om hier direct korte metten mee te maken.

Dikke vette onzin
Ik erger me altijd behoorlijk aan dit soort praktijken waarbij bekende mensen misbruik maken van hun bekendheid om onwetende mensen onzin te verkopen. Zo is dat het ook het geval bij ‘corset waist training’. Denk je echt dat het werkt? Nee, het werkt niet, zeker niet op de manier waarop het verkocht wordt.

Jaren geleden had je ook de zogenaamde Slim Belly die ontzettend populair was. Miljoenen exemplaren werden ervan verkocht. Deze ‘band’ deed je om je buik en om één of andere magische reden verloren mensen dan centimeters en vielen af. Zo magisch was dat niet kan ik je vertellen.

Bij de Slim Belly zat namelijk heel slim ook een voedingsadvies. Mensen pasten tegelijkertijd met het dragen van de Slim Belly hun voedingspatroon aan en gingen meer bewegen waardoor ze afvielen. Waar die mensen vervolgens de resultaten aan toedichten? Aan de Slim Belly. Ja, dat is behoorlijk grappig.

Fysiologisch onmogelijk
Jullie verwachten van mij natuurlijk een onderbouwing waarom het dikke vette onzin is. Bij dezen: structureel plaatselijk vet verliezen is fysiek onmogelijk! Ja, de plaats waar lichaamsvet wordt opgeslagen kan erg verschillen per persoon. Zo slaat de één bijvoorbeeld meer lichaamsvet aan de onderkant van zijn buik op en de ander op zijn benen of armen.

Ook het verliezen van lichaamsvet op deze plaatsen is daardoor vaak hardnekkiger. Bij de één verdwijnt het vet op de onderkant van zijn buik als laatste en bij de ander juist weer op z’n benen. Misschien herken je dit ook wel bij jezelf. Overal op je lichaam lijkt het lichaamsvet voor je ogen te smelten, behalve op je benen. Je lichaam bepaalt dit echter zelf, daar heb jij geen invloed op.

Dit heeft onder andere te maken met de ratio van alpha-2 ten opzichte van beta-2 receptoren. Daarnaast speelt ook doorbloeding een rol. Deze factoren maken het op desbetreffende plaatsen moeilijker om lichaamsvet te mobiliseren en vrij te maken voor transport en zodoende als energie gebruikt te worden. Waar het uiteindelijk op neerkomt is geduld en continuïteit onder leiding van een negatieve energiebalans.

Het uitgangspunt voor vetverlies is, ondanks alle mooie sprookjesverhalen over speciale oefeningen of producten is nog altijd het creëren van een negatieve energiebalans oftewel een calorietekort. In simpele woorden: je moet meer energie verbruiken dan dat er binnen komt aan calorieën. Best logisch hè? Dan pas verlies je uiteindelijk lichaamsvet over je gehele lichaam.

Het ligt allemaal aan jezelf
Snel, snel, snel! We willen allemaal snel resultaat. Liever gisteren dan vandaag. Daarom verkoopt de ‘corset waist training’ ook zo goed. Dat vind ik tegelijkertijd ook zo mooi aan het veranderen van je lichaamssamenstelling. Nieuwe schoenen en kleren kun je binnen no-time kopen, daar hoef je weinig tot niks voor te doen.

Bij het veranderen van je lichaamssamenstelling (afslanken, spieropbouw) werkt het zo echter niet. Daar moet je toch echt dingen voor doen en net zo goed dingen voor laten. En weet je wat? Trek daar maar gerust een paar jaar voor uit. Je hebt er toch ook jaren over gedaan om zo te worden?

Het ligt niet aan je hormonen. Het ligt niet aan je veel te zware botten. Het ligt niet aan het vasthouden van vocht. Het ligt niet aan de kwade voedingsindustrie. Het ligt niet aan je genen. Het ligt niet aan tijdsgebrek. Het ligt niet aan je leeftijd. En het ligt ook niet aan je zogenaamde suikerverslaving. Het ligt allemaal aan jezelf – uiteraard op hoge uitzonderingen na.

Geen excuses en anderen de schuld in de schoenen schuiven, maar eerlijk zijn naar jezelf. Ja, dat is confronterend, maar die bewustwording daar begint het bij. Quick fixes zijn er niet, wondermiddelen bestaan niet en progressie gaat nooit in een constante rechte lijn. Herhaal en je zult positieve resultaten zien.

Conclusie
Corset waist training is ‘a waste of time’. Houd je zelf niet voor de gek en geef geen geld uit aan dit soort producten. Ga voor een structurele oplossing. Waar die begint? Bij jezelf!

[one_fifth][/one_fifth][four_fifth_last]Tom post dagelijks tips & tricks op zijn Instagram pagina, username: tom_barten. Ook op zijn persoonlijke Facebook pagina vind je meer informatie. Volg Personal Body Plan ook op Facebook voor meer handige tips.[/four_fifth_last]

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Dit is de waarheid over de nieuwste hype: ‘Corset waist training’
Sluiten