Carolina van Vugt
Carolina van Vugt Love & Life 12 mei 2018
Leestijd: 2 minuten

Top nieuws: fietsen is niet alleen goed voor je lichaam, maar óók je hersenen!

Wij Nederlanders hoef je natuurlijk niet te overtuigen eens onze fiets op te stappen. We zijn onafscheidelijk van onze trouwe tweewieler en gebruiken hem voor alle activiteiten die behoren tot het dagelijks leven. Nou was het al algemeen bekend dat fietsen goed is voor je lichaam, maar blijkbaar zijn er ook een hele hoop manieren waarop fietsen goed is voor je brein.

Je hebt misschien weleens gemerkt dat wanneer jij na een tochtje aankwam op plaats van bestemming, je je een stuk opgewekter en scherper voelde dan toen je op je fiets stapte. Het is volgens onderzoek namelijk zo dat fietsen een positief effect heeft op je mentale gezondheid, en kan helpen om spanning en depressie te verminderen. Daarnaast verbetert het ook je geheugen, redenering en planning. Van fietsen kan je zélfs een positiever beeld van jezelf krijgen waardoor je meer zelfvertrouwen opbouwt.

Hoe werkt dat dan? Wanneer we fietsen stroomt er meer bloed naar onze hersenen, waardoor deze meer zuurstof en voedingsstoffen krijgen en beter functioneren. Ons brein produceert daardoor wel twee tot drie keer zoveel proteïnen om nieuwe hersencellen te creëren.

Als we fietsen wordt er ook meer serotonine en dopamine geproduceerd in onze hersenen; deze stoffen laten ons vrolijker voelen. Ons brein maakt als we fietsen tevens meer endorfine en cannabinoïden aan – en ja, cannabinoïden behoren tot dezelfde chemische familie als marihuana, maar worden door ons lichaam zelf geproduceerd. Hier worden we dan ook weer happy van. Verder kan ons lichaam hormonen als cortisol en adrenaline beter reguleren wanneer we hebben gefietst, waardoor we minder stress ervaren.

Fietsen zorgt er daarnaast voor dat de verschillende delen van ons brein beter met elkaar kunnen communiceren, waardoor onze cognitieve capaciteit vergroot. Dit houdt in dat onze inzichtelijke vaardigheden – die te maken hebben met het denken, het verstand, het intellect en het menselijk kenvermogen – verbeteren.

Wat verder nog belangrijk is om te weten is dat fietsen vooral van groot belang kan zijn voor ouderen. Fietsen kan namelijk het achteruitgaan van de hersenen door ouderdom tegengaan.

Alles wat je hoeft te doen om deze hele waslijst aan positieve effecten van fietsen te ervaren is in ieder geval 30 minuutjes in een normaal tempo op je geliefde tweewieler te rijden. Grote kans dat je daar al dagelijks aan komt.

Lifehack

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Top nieuws: fietsen is niet alleen goed voor je lichaam, maar óók je hersenen!
Sluiten