Josca
Josca Love & Life 20 feb 2016

Dit is waarom je een zwak hebt voor babydiertjes

Allereerst is het goed om te weten wát we nou precies zo schattig vinden aan kleine dieren. Het gaat hier om de uiterlijke kenmerken van de diertjes én hun gedrag.
De kopjes van babydieren zijn vaak groot in verhouding met de rest van het lijfje, ze hebben ronde gezichtjes, grote voorhoofden, chubby wangetjes, kleine neuzen en grote ogen. Daarbij zijn babydieren speels en onderzoekend en kijken ze met grote ogen naar de nog onbekende buitenwereld.

Eigenlijk, en hier komt het, zijn dit precies de kenmerken die mensenbaby’s ook hebben. Nu kun je zeggen dat je mensenbaby’s helemaal niet schattig vindt, maar het is toch echt zo bepaald dat de menselijke kenmerken die dieren vertonen het schattigst gevonden worden. Let maar eens op de dierenfilmpjes die je doorgaans kijkt: als de dieren meer trekjes vertonen van een mensenbaby, vinden wij ze schattiger. Een luiaard die gaapt, een panda op een hobbelpaardje of een aapje dat net wakker wordt uit zijn dutje vinden we allemaal geweldig. In feite worden je ouder-instincten aan het werk gezet: je hebt immers altijd het gevoel dat je zo’n kleine puppy wilt aaien, vasthouden en beschermen, net als je dat bij je eigen kind zou doen. Overigens zijn vrouwen gevoeliger voor het schattig vinden van baby’s en kleine dieren dan mannen, in verband met het moeder-instinct.
Makes sense, right?

Reageer op artikel:
Dit is waarom je een zwak hebt voor babydiertjes
Sluiten