Carolina van Vugt
Carolina van Vugt Love & Life 22 nov 2017
Leestijd: 1 minuut

Dit is waarom je vóór je ongesteldheid zo’n zin hebt in chocolade

Goed nieuws, want je chocoladevreetbui vlak voor je ongesteldheid is zojuist wetenschappelijk gerechtvaardigd. Volgens een onderzoek van de National Institute of Nutrition and Food Technology eten we tijdens deze periode over het algemeen meer chocolade om een tekort aan het hormoon serotonine te compenseren. Hoe dat precies werkt? Dat lees je hieronder.

Voor het onderzoek werden de eetgewoontes, gewichtsveranderingen en hormoonhuishoudingen van 30 vrouwen tussen de 18 en 45 jaar bijgehouden. Uit het onderzoek bleek dat de vrouwen inderdaad meer aten voor hun menstruatie – wat een verrassing.

Om precies te zijn, steeg het gemiddelde aantal calorieën dat vrouwen aten van 1.688 in de folliculaire fase (de periode na je ongesteldheid maar voor je ovulatie) naar 2.175 in de fase dat de ovulatie begint. In de luteale fase (de periode tussen de ovulatie en menstruatie) was dit aantal amper veranderd, met een gemiddelde van 2.164.

Volgens de onderzoekers zou de toename in calorie-inname kunnen liggen aan het feit dat we meer energie verbruiken tijdens de ovulatie. Opmerkelijk is dat de extra calorieën vooral in de vorm van koolhydraten werden gegeten, en dat het gewicht van de dames tijdens de ovulatie ook wat hoger lag.

Maar waarom eten we tijdens de luteale fase zo graag chocolade?

Volgens de onderzoekers maken we tijdens deze fase meer oestrogeen en progesteron aan, wat kan leiden tot een vermindering van het feel-good hormoon serotonine. Wanneer we chocolade eten, laat ons lichaam echter ditzelfde hormoon los. Hoewel we deze werking niet helemaal bewust door hebben, schreeuwt ons lichaam (en geest) om deze reden zo om chocolade vóór de menstruatie.

Yep, alles valt ineens op zijn plek.

Glamour

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Dit is waarom je vóór je ongesteldheid zo’n zin hebt in chocolade
Sluiten