Food 9 jun 2018 Josca

Dit is waarom verse ananas je mond zo kan irriteren

Het gehemelte en zelfs de tong kan behoorlijk geïrriteerd en prikkelig aanvoelen na het verorberen van wat stukjes van deze tropische vrucht. Maar hoe komt dit eigenlijk? Niét simpelweg door het zuur, dus.

Schermafbeelding 2016-06-08 om 17.24.51

Ananas bevat een bepaald enzym dat bromelaïne heet. Deze stof breekt proteïnen af, waardoor het ook vaak gebruikt wordt om vlees malser te maken. Bromelaïne zit in elk deel van de ananasplant, maar voornamelijk in de steel. Je mond kan dit stofje niet goed verwerken, waardoor het prikt. Je darmen kunnen het echter wel goed verwerken; het enzym is zelfs zeer gezond voor je lijf. Bromelaïne is namelijk een zeer goede natuurlijke ontstekingsremmer en wordt het dan ook veelal in supplementen tegen diverse ziektes gebruikt.

Om dit vervelende gevoel toch íets minder te maken (mocht je er last van hebben), kun je het best zoveel mogelijk van de steel weghalen, wat het middelste gedeelte van de ananas is. Als je dit gedeelte niet eet, wordt het prikgevoel aanzienlijk minder of zal je er zelfs helemaal geen last van hebben.

Reageer op artikel:
Dit is waarom verse ananas je mond zo kan irriteren
Sluiten