Renée
Renée Love & Life 31 aug 2017

Dit is waarom je alsmaar dezelfde soort dromen ervaart

Iemand is al maanden- of zelfs jarenlang uit je leven, maar toch lijken je dromen deze persoon alsmaar terug te halen. Of ervaar je simpelweg steeds dromen met exact hetzelfde thema. Het lijkt allemaal maar raar, echter is de verklaring best logisch.

Alleen ben je hier ook niet in: maar liefst tweederde van de mensen ervaart deze herhalende thema’s en situaties in hun dromen. Betekent het bezoek van een persoon uit je vroegere leven dat je weer contact met deze persoon moet zoeken? Betekent het dat je stiekem toch nog veel aan hem of haar denkt? Het antwoord op deze vragen is in de meeste gevallen (gelukkig) een ‘nee’ en Dr. John Mayer, een klinische psycholoog, vertelt graag hoe het echt zit.

Je geheugen werkt als een soort computer

Dr. Mayer legt uit dat het geheugen soortgelijk is aan een computer die aanstaat; zelfs als je gaat slapen, blijft je computer werken. Al gebruik je je geheugen niet bewust, het blijft actief.

Waarom komen specifieke mensen dan ineens meerdere malen terug?

We hoeven bepaalde personen of verhaallijnen in onze dromen niet letterlijk te vertalen; in de meeste gevallen link je een bepaalde persoon aan een specifieke emotie, zoals stress. Heb je veel stress? Dan kan het zijn dat deze persoon uit je leven ineens terugkomt in je dromen, ook al heb je hem of haar al drie jaar niet meer gezien. Indien je die stress blijft houden, kan ook deze persoon blijven.

Hoe kom je hier vanaf?

Je dromen zijn nooit exact hetzelfde, maar het thema blijft zich wel herhalen omdat er iets in je hoofd afspeelt dat nog niet is opgelost. Het blijft maar rondgaan in je systeem, omdat de ‘computer’ geen nieuwe info krijgt om het door te vervangen of aan toe te voegen.

In het geval van stress of een conflict binnen je vriendengroep of werk, is het dus van belang dit conflict op te lossen. Het thema van je dromen is te veranderen door je geheugen nieuwe informatie te geven – bijvoorbeeld door nieuwe ervaringen of emoties die al even niet gevoeld zijn.

Wat doe je als je wakker wordt uit een nare droom?

De bovenstaande manier vergt natuurlijk wel wat moeite als je bijvoorbeeld in een drukke tijd zit, maar gelukkig is er ook een andere manier die je tijdens je slaap zou kunnen toepassen. Tijdens een heftige droom is de kans groot dat je wakker wordt van alles wat er zich in je hoofd afspeelt er er bestaat een trucje om dat dírect te veranderen. Zo kun je na een nare droom weer gewoon plat gaan liggen, maar vervolgens een ideaal, positief en verrassend einde voor die droom bedenken. Laat dit in je hoofd afspelen tot je weer in slaap valt, en de kans is vrij groot dat je op deze manier verder zult dromen.

Besteed ook voldoende aandacht aan het ontcijferen van je droom

Laurel Clark, dromen-counselor en coach, heeft aan Dr. Mayer’s verhaal nog wat toe te voegen. Volgens haar zal een droom zich namelijk ook herhalen als je simpelweg geen aandacht besteedt aan wat je hebt gedroomd, en de betekenis niet achterhaalt. Probeer dus altijd bewust te zijn van wat je hebt gedroomd en reflecteer dit op de omstandigheden waar je nu in zit. Zo heb je een grotere kans op een ander soort droom.

Weet je niet waar te starten? Probeer dan eens een dromendagboek bij te houden, dat je direct naast je bed bewaart.

Elite Daily

Reageer op artikel:
Dit is waarom je alsmaar dezelfde soort dromen ervaart
Sluiten