Dit is waarom je je brak voelt zonder alcohol te hebben gedronken

Het lijkt zo oneerlijk: je gaat voor de verandering op tijd naar bed en je hebt die fles wijn links laten liggen. Waarom heb je dan nog steeds dat brakke katergevoel de volgende dag?

Je lichaam voelt alsof je de hele nacht gedanst hebt, alles doet pijn en je voelt je misselijk en draaierig. Je vraagt je af of je misschien toch onbewust een hele fles drank op hebt, maar dat is niet zo. Waar komen deze katerachtige gevoelens dan vandaan? Onderstaande vijf brakke symptomen herken je helaas ook als je veel toegevoegde suikers binnen krijgt – die komen namelijk behoorlijk dicht in de buurt van hoe je lichaam alcohol afbreekt.

Take note: er kunnen natuurlijk meer oorzaken voor je brakke gevoel zijn, bezoek dus zeker een arts als deze redenen niet voor jou van toepassing zijn.

1. Pijnlijke spieren

Het gevoel dat je hebt is zo ongeveer hetzelfde als wanneer je de hele nacht wakker bent geweest, hebt gedanst en verschillende bars hebt bezocht. Helaas kun je deze pijn ook voelen als je helemaal geen leuke avond uit hebt gehad, maar simpelweg teveel suiker in je systeem hebt.

2. Je voelt je down

Volgens dit onderzoek van de University of Utah kwam er een vergelijkbaar gehalte dopamine vrij bij suikerverslaafde muizen die suiker aten, als heroïne-verslaafde mensen wanneer zij een shot namen. Suiker heeft een enorm verslavende werking, en wanneer je het niet snel genoeg weer eet of méér neemt kan dit een negatieve uiting hebben op je mentale gesteldheid. Begin je dit een beetje bij jezelf te merken? Dan is het serieus tijd om van suiker af te kicken.

3. Hoofdpijn

Oh, ja die hoofdpijn. We kennen dat bonkende gevoel wel na een nachtje stappen. Deze hoofdpijn krijg je ook als je juist een tijdje geen suiker eet, na het normaal wel veel te eten. Dit is een natuurlijk afkickverschijnsel, wat mensen ook vaak ervaren als ze bijvoorbeeld stoppen met koffie. Toch even doorbijten.

4. Weinig energie

Je moet nog van alles doen vandaag, maar je lichaam werkt niet helemaal mee. Je bent moe, gesloopt en energieloos. Je grijpt al snel naar wat suiker om de energie te compenseren, maar daarna takelt het snel af. Wat nog enger is, is dat je chronisch moe kunt worden als je te lang teveel suiker binnen krijgt. Het is dus een goed plan om niet alleen snoep en suikerhoudende drankjes links te laten liggen, maar ook andere productetiketten te checken voor de ingrediënten.

5. Je krijgt niet allles mee

Je voelt je een beetje vaag en krijgt niet alles mee wat je hoort, ziet of meemaakt. Als je brak bent (of dus teveel suiker hebt gehad) voel je je soms ook een beetje hersendood en in de war. Bijvoorbeeld wanneer je even een moment van verstandsverbijstering hebt en niet meer weet hoe je ook alweer al die jaren naar huis bent gefietst – we’ve all been there.

Dit waterijsje belooft de oplossing te zijn voor je kater

Reageer op artikel:
Dit is waarom je je brak voelt zonder alcohol te hebben gedronken
Sluiten