Suze van As
Suze van As Love & Life 9 jun 2019

Dit is waarom je stem verandert per gesprekspartner

We praten vrijwel allemaal met een andere toon met onze ouders dan we doen met onze vrienden of partner. Maar waarom eigenlijk?

Eigenlijk hebben we allemaal geen idee hoe onze stem nou echt klinkt, en als we hem terughoren op video schrikken we altijd een beetje. Je stem is ook gewoon een beetje raar, en hij verandert per gesprekspartner. Je kent het wel: je bent aan het bellen met je ouders en vervolgens hang je op om weer met je vrienden te praten en merk je hoe verschillend je stem klinkt.

Volgens een onderzoek van de University of Stirling is het echter doodnormaal dat je stem verandert. En waar het precies mee te maken heeft? Met de status van de persoon met wie je aan het praten bent. Voor het onderzoek kregen de deelnemers de taak om mee te doen met een nep sollicitatiegesprek met iemand met een hoge status en daarnaast werden ze nog wat algemene vragen gesteld over hun eigen status.

Hieruit blijkt dat we wat hoger gaan praten als onze gesprekspartner als dominanter wordt bevonden, wat mogelijk gekoppeld kan zijn aan onderdanigheid. De stemmen van de deelnemers die zichzelf dominanter vonden dan de gesprekspartner werden lager, en de stemmen van de deelnemers die zichzelf even dominant vonden bleven hetzelfde. Weer wat geleerd vandaag!

Er is een wetenschappelijke reden die verklaart waarom je haar verven zo verslavend is

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

elite daily

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Dit is waarom je stem verandert per gesprekspartner
Sluiten