Renée
Renée Love & Life 13 okt 2017

Dit is waarom ‘vrijdag de dertiende’ zo heet

Het angstige thema achter vrijdag de dertiende is iets waar we allemaal groot mee zijn geworden, zonder ons eigenlijk ooit echt te hebben afgevraagd waaróm deze dag zo verdoemd zou zijn. Omdat we wel benieuwd waren of het nummer dertien wel echt zo’n slecht getal is, en al helemaal in combinatie met vrijdag, doken we de historie en numerologie in. Wat blijkt? Vooral het nummer dertien heeft juist sterke en positieve eigenschappen.

Er zijn daarnaast behoorlijk veel verklaringen voor waarom vrijdag de dertiende zo’n ongeluk zou brengen en een van de oudste daarvan komt van Christelijke kant. We zetten de voornaamste voor je op een rijtje!

1. Het begin van de jaartelling
Jezus werd gekruisigd op een vrijdag en dat viel ook nog eens op de dertiende, wat al bekend stond als ongeluksgetal. Vrijdagen kregen daarnaast al snel een negatieve lading omdat dit de dag was dat doodstraffen werden voltrokken; dertien had een negatieve klank vanwege de dertien personen tijdens het laatste avondmaal.

2. De dag dat heksen bij elkaar zouden komen
In het boek In Vrouwelijkheid van Marianne Williamson staat ook een verklaring voor de negativiteit omtrent deze dag. Zo zouden heksen bij elkaar komen op vrijdagen, in gezelschappen van dertien, waardoor het als ongeluksdag zou zijn bestempeld. Dit was immers de dag dat er dus onheil werd verspreid.

3. Arrestaties in Frankrijk op vrijdag de dertiende
Op vrijdag dertien oktober 1307 werden alle Tempeliers in Frankrijk gearresteerd, op bevel van Filips I van Castilië. De beschuldigingen waren vals en dit alles zorgde uiteindelijk voor de vernietiging van de Orde van de Arme Ridders van Christus en de Tempel van Salomo, beter bekend als de Tempeliers. De dag heeft zo’n nare en heftige lading gekregen dat men de dag als een ongeluksdag bleef zien.

Volgens onderzoek is het bijgeloof echter stukken recenter

Zo werd in de zeventiende eeuw pas voor het eerst schriftelijk genoteerd dat vrijdagen ongeluksdagen zouden zijn en kwam de koppeling met het nummer dertien pas veel later. In Nederland werd voor het eerst op 3 april 1896 ‘vrijdag de dertiende’ benoemd in een krant – iets wat over was gewaaid vanuit Amerika. Mogelijk zou de datum pas bekend zijn geworden na 1881, nadat een Amerikaanse officier besloot om elke dertiende van de maand een diner van dertien gangen te organiseren voor dertien personen. Dertien personen aan tafel zouden sowieso al ongeluk brengen, en de eerste bijeenkomst was daarnaast op een vrijdag. Écht bekend werd de datum vanaf 1907: dit was het jaar dat het boek Friday The Thirteenth van Thomas Lawson verscheen.

In Amerika spijbelen mensen van hun werk en worden transacties uitgesteld
Aangezien het bijgeloof met grote kans z’n oorsprong zou vinden in Amerika, is dit ook één van de landen waar het geloof in vrijdag de dertiende het sterkst is. Zo erg, dat het zelfs invloed heeft op de economie. Op vrijdag de dertiende melden opvallend meer mensen zich ziek op hun werk en worden zakelijke transacties regelmatig uitgesteld tot een latere datum.

Op vrijdag de dertiende gebeuren in Nederland juist minder ongelukken

Waar diverse probleempjes worden afgedaan aan deze ongeluksdag, komen er op vrijdagen die op de dertiende vallen juist mínder ongevalmeldingen binnen bij verzekeraars in Nederland. Dit blijkt uit cijfers van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek. Een reden daarvoor zou natuurlijk óók het feit kunnen zijn dat mensen gemiddeld wat voorzichtiger zijn op vrijdag de dertiende of dus zelfs thuis blijven uit angst.

Angst voor vrijdag de dertiende draagt dan ook een naam: paraskevidekatriafobie
We krijgen zelf een kleine paniekaanval bij het uitspreken van deze naam, maar dit is oprecht een fobie waar mensen ernstige klachten van kunnen ondervinden. In de ergste gevallen durven mensen op deze dag hun huis niet eens uit.

Maar is het getal dertien eigenlijk wel zo slecht? Nee, totaal niet.

Alles omtrent het getal dertien vinden we toch een beetje spannend tot zelfs eng. In vliegtuigen wil men niet op rij dertien zitten, in gebouwen wordt soms de dertiende verdieping overgeslagen en als we om 13:00 op perron 13 moeten zijn, geeft dat toch een bepaald gevoel af. Toch blijkt het getal dertien juist voor een aantal positieve eigenschappen te staan, zoals Elite wist te onderzoeken.

1. Dertien staat voor concentratie
In de numerologie symboliseert de dertien een dag met veel momenten voor een goede concentratie. Als je ergens echt even goed geconcentreerd mee te werk wilt gaan, is de dertiende daarvoor een goede dag. Focus dus voor een keer niet op je angsten en bijgeloof op vrijdag de dertiende, maar gebruik die concentratie om beter te produceren.

2. Dertien staat voor pragmatisme: het koppelen van theorie en praktijk
Vrijdag de dertiende wordt altijd gezien als een superbijgelovige dag, terwijl in de numerologie de dertien juist voor pragmatisme staat – twee dingen die enorm tegenstrijdig zijn. Vandaar dat er dus ook voor iedereen die wél bang is voor deze dag, zeker tien mensen zijn die zeggen dat het geen nut heeft om bijgelovig te zijn.

3. Dertien staat voor focus
Als jij zo iemand bent die niet rationeel kan denken op vrijdag de dertiende, dan zou je eigenlijk deze energie moeten gebruiken om op één project specifiek te focussen, of dit nou voor je werk of privé is. Grote kans dat je stukken creatiever bent door deze energie.

4. En als laatste: dertien staat voor vrijheid
Het nummer dertien wordt óók geassocieerd met vrijheid, wat wederom behoorlijk tegenstrijdig is met angst die je zou hebben vanwege deze dag. Als je makkelijk angstig bent op ongeluksdagen, zou het wel eens slim zijn om op zo’n dag ‘s ochtends te mediteren. Of in ieder geval even een rustmomentje te pakken. Herken je eigen krachten en realiseer je dat deze zoveel belangrijker zijn dan angst.

Reageer op artikel:
Dit is waarom ‘vrijdag de dertiende’ zo heet
Sluiten