Dit zijn de 8 beste beslissingen om te nemen na je studie

Je naam horen tijdens je diploma-uitreiking is een moment dat je nooit meer gaat vergeten. Maar wat komt daarna? Dit zijn acht moves die je verder helpen in het leven na afstuderen.

Leven na je studie

Je bent afgestudeerd. Lekker bezig. Maar wat komt er nu? Helaas zit er geen lijstje met tips om je leven te leiden na je studie geniet aan je diploma. Je moet het dus zelf uit gaan vogelen. Maar geen paniek. Dat afgestudeerde brein van je kan dit helemaal aan.

De afgelopen drie, vier (of in sommige gevallen acht) jaar van je leven hebben je deels gevormd tot wie je nu bent. Naast de saaie sociologie lessen heb je jezelf leren kennen. Misschien ben je ook een pizza etende, Netflixende uitsteller voor alles en doe je maar wat. Dat is oké. De grote mensen wereld is eng. Maar van deze beslissingen ga je geen spijt krijgen.

1. Experimenteer met beroepen

Misschien heb je rechten gestudeerd, maar dat betekent niet dat je meteen na je studie op de Zuidas hoeft te gaan werken. Experimenteer een beetje. Tijdens je studie heb je vast en zeker veel meer kwaliteiten weten te bemachtigen en net na je studie heb je alle tijd en ruimte om te kijken of je daar iets mee wil doen. Op die manier kom je er ook achter wat je graag wil.

2. Betaal zo nu en dan je schuld af

Wij hebben er alles aan gedaan om inloggen op DUO zo lang mogelijk uit te stellen. Je studieschuld (AKA de duivel) is iets waar je helemaal niet aan wil denken als je net bent afgestudeerd.

Toch ga je jezelf enorm dankbaar zijn als je op tijd begint met aflossen. Je hoeft niet meteen duizenden euros af te lossen, maar alle beetjes helpen. Je ouders vinden het ook fijn als je er al mee bezig bent, #adulting.

3. Houd contact met je docenten

Je hebt misschien een haat-liefde relatie gehad met je docenten tijdens je studie, maar je kan zoveel aan deze mensen hebben. Het zou zomaar zo kunnen zijn dat zij je enorm helpen met de keuzes die je maakt rondom je carrière. Ook zij waren ooit net afgestudeerd.

4. Meer ervaring

Tegenwoordig is het best lastig om je droombaan te vinden net na je studie. Waarschijnlijk heb je tijdens je opleiding één of twee stages gelopen. Helaas is dat vaak niet genoeg ervaring om meteen een goede positie te krijgen.

Het is daarom best een goed idee om na je studie nog een stage te lopen om meer ervaring op te doen. Het is even op een houtje bijten, maar uiteindelijk zou het zomaar een deur kunnen openen naar jouw droombaan.

5. Een pauze nemen na je studie

Dit is een beetje tegenstrijdig met het vorige punt, maar een pauze nemen na je studie is ook helemaal niet erg. Integendeel, je hebt een paar jaar keihard gewerkt en je mag echt wel even op adem komen. Trakteer jezelf even op een tijdje rust voordat je begint met je volgende full-time baan. Je gaat de rest van je leven al werken. Chill.

6. Verhuizen

Misschien ben je al verhuisd naar een andere stad vanwege je studie. Maar als dat niet zo is en je bent gaan studeren in dezelfde stad als waar je geboren bent of in de buurt van je geboortestad, dan is dit wel een goede tip. Soms groei je als persoon door naar een andere omgeving te gaan.

Na je studie heb je de kans om naar de stad van je dromen te verhuizen want er is niks meer dat je houdt waar je nu bent. Ga ervoor.

7. Maak van je passie je beroep

Tuurlijk, er bestaat een kans dat dit een grote flop is en je met duizenden euros schuld zit, maar daar gaan we even niet vanuit. Na je studie heb je de mogelijkheid om te doen wat jij wil dus dit is dé tijd om je dromen achterna te gaan.

Je hoort wel eens van die succesverhalen van mensen die hun dromen achterna zijn gegaan en nu stinkend rijk en gelukkig zijn. Dat kan jij ook zijn. Zolang het niet een té groot risico is, is het het proberen waard. Misschien ben je wel de nieuwe Mark Zuckerberg, weet jij veel.

Dit vind je ook leuk om te lezen.

Hoe je weet dat je de verkeerde studie hebt gekozen

Elite Daily

Reageer op artikel:
Dit zijn de 8 beste beslissingen om te nemen na je studie
Sluiten