Vivian
Vivian Love & Life 22 jan 2016
Leestijd: 5 minuten

Dit zijn de 8 grootste fouten die we maken bij het afvallen

Elk jaar doen we weer een poging om gewicht te verliezen. We nemen een abonnement op de sportschool, snacken de hele dag op appels en cashewnoten en staan elke dag even op de weegschaal om te kijken of we al zijn afgevallen. Helaas stranden onze goede voornemens rond deze tijd al min of meer.

Gelukkig zijn wij niet de enigen waarbij afvallen niet zo soepel verloopt. Voedingsdeskundige Rob Hobson ziet vaak dezelfde fouten voorbij komen. Hieronder vertelt hij over de acht grootste fouten die gemaakt worden bij afvallen en hoe je het beter kan aanpakken.

1. Te veel noten en zaden eten. Tegenwoordig staan de supermarkten vol met gezonde snacks als fruit- en notenrepen, zaden, noten en producten als notenmelk. Hoewel deze producten rijk zijn aan goede voedingsstoffen, bevatten ze ook veel calorieën.

Als je probeert af te vallen is het dus niet verstandig om meerdere keren per dag te snacken met cashewnoten en fruitrepen, onder het mom van ‘het is toch gezond’. Zo kom je uiteindelijk boven je maximale calorie-inname voor de dag en heeft je dieet geen zin. Hobson raadt aan per dag niet meer dan een handvol noten te eten om dit probleem te voorkomen.

2. Koolhydraten rigoureus uit je leven bannen. Tegenwoordig zijn er zoveel diëten die koolhydraten volledig schrappen, dat het bijna lijkt alsof ze de duivel zijn. Hoewel je in eerste instantie inderdaad kunt afvallen als je geen koolhydraten meer eet, is dit dieet niet voor iedereen haalbaar.

Hobson stelt wel voor om te minderen met koolhydraten en in plaats van pasta te kiezen voor quinoa, bruine rijst, zoete aardappel en roerbakgerechten.

3. Te veel snacks eten. Veel diëten bestaan uit verschillende maaltijden en snacks gedurende de dag. Snacks zijn een goede manier om je hongergevoel te stillen. Neem bijvoorbeeld een yoghurt (met een laag vetgehalte) met bessen om de dag te beginnen en ga voor een handjevol noten, zaden of gedroogd fruit als tussendoortje. Andere gezonde snacks zijn tomatensoep, gekookte eieren, paprika met hummus en tonijn uit blik met erwten.

Voel je echter niet verplicht om te snacken, alleen omdat dit nou eenmaal in je dieetplan staat. Als je geen honger hebt kun je beter nog even wachten met eten, omdat anders het risico bestaat dat je te veel gaat eten.

4. Vastgeplakt zitten aan de weegschaal. Het is goed om je vooruitgang in de gaten te houden, maar doe dit niet te vaak. In een dag kun je geen wonderen verwachten. Weeg jezelf daarom maximaal één keer per week. Ook kun je jezelf doelen stellen, zoals die broek van vorig jaar weer passen of dat mooie jurkje in een maatje kleiner kunnen kopen.

Probeer niet ontmoedigd te raken als je dit niet zo snel gebeurt als dat je had verwacht of gehoopt. Er is geen makkelijke manier om gewicht te verliezen. Daarvoor heb je een goed dieet, sportroutine en vooral veel doorzettingsvermogen nodig.

5. Vetten vermijden. Vetten in je eten maken je niet per se dik. Ja, ze bevatten vaak meer calorieën dan eiwitten en koolhydraten, maar dit betekent niet dat je ze hoeft te schrappen uit je dieet. Alles is nou eenmaal slecht voor je wanneer je er te veel van eet.

Kies daarom voor kleine porties van gezonde vetten als vettige vis, noten, zaden, avocado, extra vierge olijfolie en kokosolie.

6. Je bent onrealistisch. Er zijn genoeg diëten waarbij je voorgoed afscheid moet nemen van koolhydraten, vetten en toegevoegde suikers. Dit is echter niet voor iedereen weggelegd. Zoek daarom een dieet dat bij jou past.

Het principe van afvallen blijft hetzelfde, volgens Hobson: “The bottom line is you need to reduce your overall calorie intake and partner this with an increase in activity. The last thing you want is to feel hungry, so aim for 1200 – 1500 calories per day and set a realistic weight loss goal of 1-2 pounds per week.”

Als een sportschoolabonnement niets voor jou is, kijk dan wat voor oefeningen jij thuis kan doen. Zelfs simpele dingen als de trap nemen in plaats van de lift (en de fiets in plaats van de auto of bus) kunnen een groot verschil maken.

Zoals gezegd is doorzettingsvermogen de belangrijkste factor als je wilt afvallen. Alsof gewicht verliezen nog niet moeilijk genoeg is, is het nog lastiger om vol te houden zonder steun. Vertel daarom iedereen over je plan om af te vallen. De een kent misschien wel een goed dieet; de ander leuke workouts. Maar boven alles kunnen je vrienden en familie je steunen in deze moeilijke uitdaging.

7. Afhankelijk zijn van dieetmaaltijden. Sommige diëten komen met bijgeleverde maaltijden. Handig, dan weet je zeker dat die gezond zijn. Of toch niet? Helaas zijn in deze kant-en-klare maaltijden vaak veel suiker en zout toegevoegd, waardoor je na het eten ervan nog steeds honger hebt.

Het is daarom beter om zelf te koken. Zo weet je zelf wat je allemaal toevoegt aan je maaltijden. Je hoeft hier geen chefkok voor te zijn. Houd het simpel en maak was extra voor de volgende dag. Goede maaltijden zijn: gegrild vlees of vis met groenten en quinoa, bruine rijst of zoete aardappel; salade met garnalen of tonijn uit blik, groenten, gezonde vetten (noten, zaden of avocado) en erwten; roergebakken groenten met kip, erwten en quinoa, bruine rijst of boekweitnoedels.

8. ‘Beleefd’ zijn als je bij iemand anders eet. Je vader en moeder hebben je ongetwijfeld geleerd om te eten wat de pot schaft. Maar een menu van patat en hamburgers past helaas niet zo goed in jouw dieet.

In sommige gevallen kom je er niet onderuit een ongezonde hap te eten, maar er zijn wel een paar dingen waar je rekening mee kunt houden. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je niet met erge honger naar een diner of feest gaat. Voor je het weet heb je al twee keer opgeschept en vraag je de serveerster of ze niet nog wat meer bitterballen heeft.

Sla de buffetbak met patat over en ga voor kleine porties rauwkost en verschillende dips. Het is niet nodig om álles van het buffet te proeven.

Zo is het ook niet nodig om het gehele aanbod van de bar uit te proberen. Alcohol stimuleert honger namelijk. Als je tóch een glaasje wijn wilt drinken, neem dan na elk glas een glas water om het hongergevoel tegen te gaan.

Een goede tip is om je te focussen op het socializen in plaats van het eten. Als je druk in gesprek bent vergeet je zo dat het buffet bestaat uit bitterballen, patat en pizza.

ben je wel nog druk aan het diëten? Dit zijn de 14 emotionele stadia die je dan doorloopt:

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Dit zijn de 8 grootste fouten die we maken bij het afvallen
Sluiten