Anne-Margreet
Anne-Margreet Health 12 apr 2019

Dit zou de reden kunnen zijn waarom je zo vaak moet plassen

Misschien drink je wel gewoon veel of heb je een kleine blaas. Maar het kan ook zijn dat er iets anders aan de hand is waardoor je zo vaak van het toilet gebruik moet maken.

1. Je maakt je onnodig zorgen

Het lijkt misschien veel, maar het is hartstikke normaal om acht keer per dag en één keer ‘s nachts te plassen. Ben je toch bang dat je vaker gaat dan dat, hou dan een keer bij hoe vaak je daadwerkelijk op de WC zit. Waarschijnlijk voelt het alleen alsof je altijd moet, maar valt het uiteindelijk reuze mee.

2. Je drinkt níét genoeg water

Het klinkt ontzettend tegenstrijdig, maar het is wel degelijk waar. Als je te weinig water drinkt, is je urine een stuk geconcentreerder. Hierdoor irriteert het je blaas sneller, waardoor je sneller het gevoel hebt dat je moet plassen. Door meer water te drinken wordt de urine verdund en heb je dus minder vaak het gevoel dat je naar het toilet moet. Je weet dat je genoeg drinkt als je urine lichtgeel is.

3. Je hebt echt een kleine blaas

Het is geen onzin als mensen verkondigen dat ze vaak moeten plassen omdat ze een kleine blaas hebben. Er is namelijk echt zoiets als een kleine blaas, maar gelukkig is hier wel iets aan te doen. Hoewel je hem niet kunt vergroten, kun je hem wel trainen om meer vocht vast te houden. Ga twee dagen lang iedere 30 minuten naar de WC ongeacht of je moet plassen. Vervolgens hou je steeds een dag of twee je plas iets langer op, zodat je blaas uitrekt. In het vervolg zal je blaas dan meer vocht vast kunnen houden.

4. Je sport te weinig

Nóg een reden om vaker naar de sportschool te gaan! Alleen hebben we het dan niet over cardio, maar over kegel oefeningen waarmee je je bekkenbodemspieren traint. Vooral oudere vrouwen hebben vaak last van verslapte spieren in dit gebied, maar gelukkig is het met een paar simpele oefeningen op te lossen. Het goede nieuws is dat je het overal kunt doen; achter je bureau, in bed, in de auto… Het enige wat je hoeft te doen is de spieren aan te spannen die je gebruikt om je plas in te houden. That’s it!

5. Je medicijnen rommelen met je blaas

Diuretica zijn urineafdrijvende middelen die vaak worden voorgeschreven bij een hoge bloeddruk. Hierdoor produceren je nieren heel veel urine in een hele korte tijd, waardoor je vaker moet plassen. Anticholinergica daarentegen zorgen er voor dat je blaas zich niet helemaal kan legen. Hou bijsluiters dus goed in de gaten en raadpleeg desnoods een dokter als je bang bent dat je medicijnen problemen veroorzaken.

6. Er is iets ergers aan de hand

Heb je alles geprobeerd en blijven de klachten aanhouden, dan is er misschien meer aan de hand. Het kan namelijk een teken zijn van een urineweginfectie, nierstenen en zelfs van diabetes. Als je het gevoel hebt dat je vaker moet plassen dan normaal of dat het gevoel dat je moet plassen sterker is, raadpleeg dan direct een dokter. Better safe than sorry.

Reageer op artikel:
Dit zou de reden kunnen zijn waarom je zo vaak moet plassen
Sluiten