Tessa Ham
Tessa Ham Career 4 dec 2020

7 redenen waarom het je maar niet lukt om je doelen te bereiken

Een doel bedenken is makkelijk. We hebben allemaal wel dingen die we ooit willen doen of behalen. Maar vervolgens komt het lastige gedeelte: ze ook daadwerkelijk waarmaken. Lukt het jou ook maar niet om je doelen te bereiken? Het is heel makkelijk om excuusjes te bedenken (‘je hebt het nu zo druk met werk’), maar waarschijnlijk ligt het aan één van deze 7 redenen.

Pak deze redenen aan om in 2021 wél je doelen te bereiken.

1. Je doelen zijn onrealistisch

Je wil een bestseller schrijven of een marathon lopen. Dat is allemaal leuk en aardig, en er is niets mis met ambitieus zijn. Maar als jij in jaren al geen verhaal hebt geschreven en bij een rondje van 5 kilometer al uitgeput bent, zijn deze doelen niet erg realistisch.

Een groot ambitieus doel wordt realistisch als je ‘m op hakt in kleinere behapbare doelen. In het geval van een bestseller schrijven kunnen kleinere doelen bijvoorbeeld zijn: je aansluiten bij een schrijfclubje, een cursus doen, het verhaal bedenken en elke week 2.000 woorden schrijven.

2. Je doelen zijn niet concreet

Het grote voordeel van je doelen opdelen in kleinere doelen, is dat je er ook meteen voor zorgt dat je doelen concreet zijn. Op deze manier wordt het duidelijk hoe je de doelen gaat bereiken. Zo lang dat namelijk niet duidelijk is, zal er ook niet veel van terechtkomen.

3. Je hebt te veel doelen

Je herkent het vast wel: opeens heb je besloten dat het anders moet. Je moet gezonder gaan eten, meer sporten, vroeger opstaan, mediteren, ga zo maar door. Dán zal je succesvol worden. Maar doordat je te veel in één keer wil veranderen, komt er van geen enkele van je doelen iets terecht. Geef één doel de prioriteit en bouw zo langzaam op.

4. Je bent jouw ‘waarom’ vergeten

Waarom wil je die promotie, vijf kilo afvallen of je eigen bedrijf starten? Die promotie wil je omdat je het meest gelukkig wordt van uitdagend werk, die vijf kilo afvallen wil je om meer energie te hebben en lekkerder in je vel te zitten en je eigen bedrijf starten wil je omdat je jouw leven wil inrichten op jouw voorwaarden.

Er zullen momenten komen waarop je het lastig krijgt. Je maakt lange avonden om die promotie te krijgen bijvoorbeeld. Dan is het belangrijk om je waarom niet te vergeten. Vind je dat lastig? Maak een vision board en hang die op een plek waar je ‘m vaak tegenkomt. Dát is waar je het voor doet.

5. Je bent bang dat je zal falen

Wat nou als je keihard werkt en het je niet lukt om je doel te behalen? Dat zou enorm pijnlijk en teleurstellend zijn. Tja, je kunt jezelf die vernedering maar beter besparen door helemaal niet aan het doel te werken, toch?  Op deze manier kan je excuusjes bedenken en andere mensen de schuld geven waarom jij jouw doel niet hebt behaald, en is het niet je eigen onkunde geweest.

Bovenstaande situatie is heel menselijk, en voor veel mensen is dit – bewust of onbewust – de reden waarom ze hun doelen niet behalen. Maar als je zo door zou gaan, zou je aan het einde van je leven heel veel spijt hebben van alle ambities en dromen die je nooit hebt waargemaakt. Vraag jezelf af wat het ergste is dat kan gebeuren. Dat valt toch eigenlijk wel mee?

6. Je hebt geen deadline voor jezelf opgesteld

Waarom is een deadline zo belangrijk om een doel te bereiken? Je houdt jezelf dan aansprakelijk. Dat zit zo: stel dat je die bestseller wil schrijven. Als je geen deadline voor jezelf hebt opgesteld, is het niet erg als je er jaren later nog mee bezig bent. Oftewel: als je het een week druk hebt, verschuift dit doel naar de achtergrond.

Zet een bepaalde deadline, bijvoorbeeld over een jaar, en maak een planning hoe je dit doel gaat bereiken. Dan haal je jouw doel of je haalt het niet, maar het zorgt in ieder geval voor die druk om aan je doel te werken.

7. Je blijft maar uitstellen

Het is zo makkelijk om te zeggen dat je ‘morgen echt begint’. Zeker nu het december is, is het wel heel verleidelijk om al je doelen naar januari te verschuiven. Waarom zou de toekomstige versie van jezelf opeens wel magisch de motivatie hebben?

Bedenk of je jouw doel wel echt wil behalen, en zo ja, begin er dan nú mee.

Lees ook: 7 manieren waarop jij jezelf tegenhoudt op je werk en in je carrière

WorkJuice deelt dagelijks praktische tips en tricks op het gebied van carrière en geld. Of dat nou gaat om solliciteren, sparen of productiviteit – zodat je elke dag weer 1 procent bent gegroeid ten opzichte van de dag ervoor.

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
7 redenen waarom het je maar niet lukt om je doelen te bereiken
Sluiten