Anne-Margreet
Anne-Margreet Beauty 17 aug 2017

Donkere kringen onder je ogen: waar komen ze vandaan en hoe kom je er weer vanaf?

We’ve all been there. Het was eigenlijk geen geweldig idee om de stad in te gaan, terwijl je de volgende ochtend om negen uur een afspraak had. Maar je bent jong en je dacht dat je concealer het wel zou verbergen. Helaas voor jou heb je nu toch enorme zwarte kringen onder je ogen waar niemand meer om heen kan.

Zelfs als je voldoende slaap krijgt kan het zijn dat er donkere kringen onder je ogen verschijnen. Er kan namelijk van alles aan de hand zijn: misschien heb je gewoon niet de beste genen meegekregen in deze afdeling, word je ouder of heb je teveel gelegen. Ja, echt. Gelukkig kan de kleur van de kring je vertellen wat de achterliggende oorzaak is. En, nog belangrijker, wat je er aan kunt doen.

Waardoor ontstaan donkere kringen?

Een korte nacht is misschien de meest voordehandliggende reden, maar donkere kringen kunnen ook andere oorzaken hebben. Als je lichaam moe is produceert het een stofje dat tegen de slaap vecht. Dit stofje, ook wel Cortisol genoemd, zorgt er voor dat je bloedvaten opzwellen. Ditzelfde effect bereik je wanneer je voor een langere periode ligt. Vloeistoffen stapelen zich dan op onder je ogen en je bloedvaten zetten uit.

Het kan ook zijn dat het in je genen zit. Dit, ook wel erfelijke pigmentatie genoemd, zorgt er voor dat er onder je ogen meer melanine wordt geproduceerd. Dit kan natuurlijk gebeuren, maar het kan ook worden versterkt als je vaak in je ogen wrijft. Zeker als je onder je ogen een dunne huid hebt zijn donkere kringen sneller zichtbaar. Daarom wordt dit vaak erger naarmate je ouder wordt. Hoe dunner je huid wordt, hoe beter vergrote bloedvaten zichtbaar zijn.

Wat betekent de kleur van de donkere kring?

Over het algemeen zijn blauwachtige schaduwen het resultaat van vergrote bloedvaten, terwijl bruine schaduwen een signaal zijn dat er teveel melanine wordt geproduceerd. Is dit laatste het geval dan komt dit waarschijnlijk doordat je in je ogen hebt gewreven, te veel in de zon hebt gezeten of gewoon pech hebt met je genen. Vergrote bloedvaten veelal door een slaaptekort of een ophoping van vloeistoffen, dat door liggen wordt veroorzaakt.

Echter is de kleur van de kring wel afhankelijk van je huidskleur. Bij een lichtere huid zullen kringen er vaak eerder blauwachtig of paarsachtig uit zien. Een donkerdere huid zorgt er voor dat de kringen groenig of bruinig lijken. Om gemakkelijk te bepalen waardoor jouw kringen worden veroorzaakt kun je kijken naar de plek van de kring op je gezicht. Verkleuring door een overproductie van melanine is overal rondom het oog te zien en niet alleen eronder.

Hoe kom je er vanaf?

Helaas kun je je donkere kringen niet verbergen, maar je kunt wel proberen om ze te voorkomen. Als je verkleuringen niet te wijten zijn aan een gebrek aan slaap, dan kun je proberen om koude theezakjes, koude plakjes komkommer of rauwe plakjes aardappel over je ogen te leggen.

Reageer op artikel:
Donkere kringen onder je ogen: waar komen ze vandaan en hoe kom je er weer vanaf?
Sluiten