Anne-Margreet
Anne-Margreet Love & Life 3 mrt 2018
Leestijd: 1 minuut

Door een spiegel in je buurt te hebben, maak je blijkbaar gezondere keuzes

We weten allemaal heus wel dat we beter voor fruit kunnen kiezen dan een stuk taart, maar als je voor de keuze staat, is het allemaal een stuk gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Moeten we het dan maar gewoon opgeven? Volgens een onderzoek dat is gepubliceerd in de Journal of the Association for Consumer Research is er een truc om betere keuzes te maken op het gebied van voeding. Het klinkt misschien een beetje overdreven, maar dat maakt het onderzoek er niet minder interessant op.

De onderzoekers ondervonden namelijk dat mensen die voor een spiegel eten vaker voor de gezonde(re) optie gaan. Zij testten dit onder 185 participanten die zij ieder een stuk chocoladetaart en een schaaltje fruitsalade gaven. Zij die tegenover een spiegel zaten, vonden het stuk taart – de minder gezonde optie – veel minder lekker smaken dan degenen die geen spiegel hadden. Tussen de gezonde optie bestond er voor beide partijen geen verschil: iedereen vond de fruitsalade even lekker.

Wat kunnen we hieruit concluderen? Eten terwijl je zelf zichtbaar bent voor jezelf kan de aantrekkingskracht van ongezond voedsel aanzienlijk verminderen. De spiegel zorgt er voor dat je je meer bewust van jezelf wordt en beter in staat bent om een weloverwogen keuze te maken. Uiteindelijk heeft het tot gevolg dat mensen een meer sociaal geaccepteerde keuze maken, namelijk gezond eten.

Natuurlijk werkt de truc in dit geval omdat chocoladetaart wordt ervaren als ongezond en fruitsalade wordt ervaren als gezond. In het dagelijks leven zal dit misschien een beetje omslachtig zijn, maar desalniettemin is het nog steeds een interessant gegeven. Het is niet zo dat mensen die voor een spiegel eten gezondere keuzes maken vanwege hun eigen spiegelbeeld, maar puur en alleen omdat ze met zichzelf geconfronteerd worden en daardoor beter kunnen reflecteren op hun eigen gedrag.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Door een spiegel in je buurt te hebben, maak je blijkbaar gezondere keuzes
Sluiten