Demi de Ruiter
Demi de Ruiter Fashion 24 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

Op deze 3 dingen wil je letten bij het kopen en verkopen van producten via Vinted

Het Litouwse platform Vinted is uitgegroeid tot een ware marktplaats voor tweedehands producten. Het platform wordt veel gebruikt voor de verkoop van kleding door gebruikers uit meer dan tien verschillende landen. Velen zijn erg enthousiast, maar er zijn ook geluiden van gebruikers die minder tevreden zijn over de werkwijze en regels van het platform. Wij hebben drie punten op een rij gezet om rekening mee te houden wanneer je spullen wilt kopen of verkopen op Vinted.

Overname United Wardrobe

United Wardrobe was hier in Nederland hét platform waarop de meeste vrouwen begonnen met het handelen in kleding. Toch kwam er in 2020 een einde aan het populaire United Wardrobe, toen het platform werd overgenomen door concurrent Vinted.

Ondanks de overname bleef het platform populair, sterker nog, veel gebruikers juichten de overname zelfs toe. Leden van de United Wardrobe-community hoefden door deze overname namelijk geen verkoopkosten meer over hun verkopen aan het platform te betalen. Toch zijn er in de loop van de tijd ook negatieve ervaringen van Vinted-verkopers naar buiten gekomen. Hier wil je misschien even op letten voor je begint met het verkopen en kopen via Vinted.

1. Commerciële verkopen

Als je graag een een soort eigen winkeltje via Vinted zou willen beginnen, zoals veel gebruikers op United Wardrobe deden, kun je beter een ander platform zoeken. Vinted zou je account namelijk kunnen blokkeren wanneer zij vinden dat je als verkoper te commercieël bent. Volgens Vinted’s catalogusregels is dit onder andere het geval wanneer een gebruiker veel transacties verricht en zelfgemaakte producten verkoopt. Probeer het op Vinted dus strict te houden bij het verkopen van je oude kleding.

2. Oplichters op Vinted

Hoewel de meeste kopers en verkopers op Vinted net zulke goede intenties zullen hebben als jij, kan het zeker geen kwaad om even een dubbel check te doen voor je met iemand in zee gaat. Er zijn namelijk genoeg verhalen van Vinted gebruikers die opgelicht zijn door andere gebruikers. Vaak hebben deze oplichters al veel ervaring en weten zij het spelletje zo te spelen dat Vinted hier als platform weinig aan kan doen.

@charlotteeee_h

Niet zo dom zijn als ik mensen #fypã‚· #fy #fyp #viral #foryou #4u #foryoupage #vinted

♬ origineel geluid – charlotteeee_h

Op TikTok zijn er gebruikers die hun ervaring met oplichting via Vinted delen. Zo ook @charlotteeee_h, die spullen verkocht via Vinted en tot twee keer toe onterecht haar geld niet kreeg. Bij het verkopen van AirPods claimde de koper na het ontvangen dat de draadloze oortjes niet echt waren en zij kreeg hierdoor haar geld terug. Hierdoor kreeg Charlotte geen geld, terwijl zij haar AirPods -die overigens wel echt waren- kwijt was.

Ook het verkopen van een nieuwe trui liep niet goed af. De koper haalde het pakket op bij het pakketpunt, maar claimde daarna bij Vinted dat het pakket niet was afgeleverd op het pakketpunt. Hierdoor kreeg Charlotte weer haar geld niet, terwijl de trui wel bij de koper was. Dit is helaas een veelvoorkomende manier van oplichting via Vinted, waarbij het lastig is voor Vinted om te kunnen achterhalen wie er gelijk heeft. Wees hier dus voor op je hoede.

3. Lange verzendtijden

Bij de verkoop van een product op Vinted, mag de koper een verzendoptie kiezen uit de aangeboden opties die de verkoper heeft geselecteerd. Een van de verzendmaatschappijen waar Vinted veel mee samenwerkt is Homerr. Deze verzendoptie is populair onder kopers, omdat Homerr vergeleken met andere verzendmaatschappijen relatief goedkope verzending aanbiedt. Denk wel twee keer na voordat je meteen voor deze optie kiest: de levertijd van Homerr staat er namelijk redelijk om bekend dat deze lang kan zijn. Daarom raden wij aan alleen voor deze verzendoptie te gaan als je bereid bent om een tijdje te wachten op de aankomst van je pakket.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.