Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Beauty 9 jul 2020
Leestijd: 3 minuten

Last van een droge huid? Dit kan de oorzaak zijn (en zo verhelp je het)

Er zijn veel mensen die weleens last hebben van een droge huid. Vaak ‘s winters wat meer (damn you verwarming) dan in de zomer. Je kan van nature een droge huid hebben, maar er kan ook een andere oorzaak aan ten gronde gaan. En als je weet wat de oorzaak van iets is, kan je er ook achterkomen hoe je het kunt aanpakken. Eén en één is twee, dus wij gingen op onderzoek uit

Last van een droge huid? Dit kan de oorzaak én de remedie zijn.

Wat is een droge huid?

Je huid is het grootste orgaan van je lichaam. Naast dat het simpelweg dienst doet als ‘vel om bot’, beschermt het je tegen stoffen van buitenaf en speelt het een grote rol bij het regelen van je lichaamstemperatuur.

Als je last hebt van een droge huid betekent het dat je huidbarrière is beschadigd, lezen we op de website van Isala. Normaal gesproken laat je hoornhuid (de bovenste laag van je huid) alleen een klein beetje water door (let’s get sweaty).

Bij een droge huid is die bovenste laag aangetast en vindt er meer vochtverlies plaats en droogt je huid dus uit. So you better take care of it.

Droge huid: de oorzaak

Maar hoe komt het dan dat die bovenste huidlaag wordt aangetast en de droge huid ontstaat? Goede vraag. Er kunnen aan aantal oorzaken aan vooraf gaan.

  • Vaak en veel gebruiken van zeep. Dit herken je misschien wel bij je handen. Als je vaak je handen wast, worden ze sneller droog en krijg je sneller kloven bij je knokkels. Dit komt doordat het vet in je huid door de zeep wordt opgelost, wat resulteert in een droge huid.
  • Vaak en lang (en heet!) douchen of badderen. Bij douchen, badderen of simpelweg een lichaamsdeel wassen geldt eigenlijk hetzelfde als bij zeep. Het water wast de vetlaag in je huid weg en droogt je huid uit.
  • Je huid produceert te weinig talg. Ook een hoge temperD

Ook kan een huidaandoening de oorzaak zijn van een droge huid, denk aan eczeem en psoriasis. Deze huidaandoeningen ontstaan door ontstekingen, bijvoorbeeld in de darmen, waardoor je huid uitdroogt, rood wordt, jeukt en er soms blaasjes ontstaan.

Verzorging van droge huid

Om een droge huid goed te verzorgen en je huid weer te voeden, moet je je huid goed verzorgen

  • Douche kort en niet te heet. Ga voor lauwwarm water (of koud, als je durft) en sta niet langer dan 5 minuten onder de straal. Spring ook maximaal één keer per dag onder de douche. Pluspunt: het is ook nog ‘s beter voor het milieu.
  • Gebruik geen, mindere of betere zeep.
  • Wrijf je huid niet droog. Gebruik een zachte handdoek en dep je huid zachtjes droog.
  • Voed je huid met vochtinbrengende crèmes.Ga het liefst voor pure oliën, zoals amandelolie of arganolie.
  • Eet voeding die je huid ten goede komtJe bent wat je eet, deze voeding kan je helpen bij een droge huid.
  • GebruikSPF. En op je gezicht eigenlijk altijd. De zon brengt (onherstelbare) schade aan aan de huid, waardoor deze geheid uitdroogt.

Een beschadigde huid heeft even de tijd nodig om te helen. Volgens het Isala ziekenhuis duurt het herstel minimaal 5 dagen. Verwacht dus niet morgen al resultaat als jij vandaag alle verzorgingstips opvolgt.

Meer over goede huidverzorging:

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Last van een droge huid? Dit kan de oorzaak zijn (en zo verhelp je het)
Sluiten