Altijd al eens je dromen willen terugkijken? Volgens onderzoek kan dit in de toekomst

Hoewel de gemiddelde mens zo’n vier tot zes keer per nacht droomt, vergeten we al 90 procent van de droom binnen tien minuten na het wakker worden. Je herinnert je vaak nog wat vlagen, maar veel meer dan dat is het niet.

Waarschijnlijk hoef je hier in de toekomst geen zorgen meer over te maken; in een lopend onderzoek worden dromen onderzocht, waarbij zelfs sprake is van het opnemen van dromen. Dat betekent dus dat je je eigen dromen kan terugkijken. Hoe bizar is dat?

Dromen onderzoeken – hoe doe je dat?

Onderzoekers Daniel Oldis en David Schyner werken voor dit onderzoek samen om de dromen van mensen te bestuderen. Ze kijken hierbij vooral naar de spraak- en bewegingspatronen van mensen die diep slapen. De onderzoekers gebruiken hiervoor een onderzoekstechniek de zenuwimpulsen meet, die naar je spieren worden gestuurd terwijl je slaapt.

Voor het onderzoek plaatsen de onderzoekers elektroden op de armen, benen en kinnen van deelnemers. Hiermee meten ze de impulsen die vanuit de zenuwen naar de spieren worden gestuurd. Terwijl de deelnemers droomden, konden ze de impulsen goed meten. De informatie van deze elektroden werden vergeleken met gemeten zenuwimpulsen van dezelfde mensen toen ze wakker waren, toen ze simpele bewegingen (zoals een hand schudden of wandelen) maakten.

Vervolgens brachten de onderzoekers de verschillende impulsen in kaart, om zo realistische beelden van de dromen te maken. De onderzoekers imiteerden de bewegingen van de droom van een persoon, met behulp van een avatar.

Andere technieken

Naast Daniel Oldis en David Schyner zijn er momenteel ook andere onderzoekers hard aan het werk om te onderzoeken wat er in onze dromen omgaat. Zo probeert Yukiyasu Katitani, een professor op de Kyoto universiteit in Japan, de echte beelden van dromen van mensen na te bootsen.

Hij publiceerde onlangs een onderzoek waarbij fMRI’s (functionele kernspintomografie, oftewel een speciale MRI-techniek die wordt gebruikt in het moderne hersenonderzoek. Hierbij wordt de activiteit van de hersenen door middel van een computer zichtbaar gemaakt in een driedimensionaal beeld) waren gebruikt. Dit onderzoek helpt bij de reconstructie van de geest van een wakker persoon.

Yukiyasu tweette al een paar van deze gereconstrueerde afbeeldingen:

‘Yuki’ Kamitani on Twitter

Deep image reconstruction: Natural images (seen images), GIF version Left: Seen images Right: Images reconstructed from brain activity (being optimized) https://t.co/YY0ZDxi7T5

Dromen terugkijken

Het doel van het onderzoek van Daniel Oldis is heel interessant: hij wil het namelijk mogelijk maken om een soort ‘film’ te maken van de dromen van mensen. Dat klinkt toch te bizar voor woorden? Wij denken gelijk aan hele spannende beelden, maar wat krijg je precies te zien als je droom wordt opgenomen? Honderd procent zeker is het niet, maar wat vast staat is dat we beelden verschillend interpreteren. Het gifje in de tweet van Yukiyasu is daar dan ook een goed voorbeeld van – wat je ziet of hebt gezien, verwerkt je brein op verschillende manieren.

We can learn a huge amount about ourselves by paying attention to our dreams” aldus Deirdre Leigh Barrett, een psychologieprofessor op Harvard. Een psychiatrieprofessor op Harvard waarschuwt voor de gevaren van het opnemen van deze dromen. Zo zegt hij: “Dreams are much more naïve than our waking thoughts“.

Wanneer kunnen wij onze dromen terugkijken?

Volgens Daniel Oldis duurt het opnemen van dromen tot realistische filmachtige beelden nog zo’n twintig jaar – maar hé, wel leuk om te weten dat we dit kunnen verwachten in de toekomst van technologie.

Lees ook: 5x veelvoorkomende seksdromen en wat ze daadwerkelijk betekenen

CNN

Reageer op artikel:
Altijd al eens je dromen willen terugkijken? Volgens onderzoek kan dit in de toekomst
Sluiten