Josca
Josca Love & Life 10 mrt 2019
Leestijd: 2 minuten

5 dingen die gebeuren met je lichaam als je gaat slapen met drank op

Dronken nachten zijn niet altijd leuk en vaak is de gedachte aan je bed een héle fijne op dat moment. Wie herinnert zich niet het tollende blikveld wanneer je hoofd het kussen raakt of de intense vermoeidheid die opeens opspeelt wanneer je de dekens over je heen trekt?

Dit kan er allemaal gebeuren met je lichaam wanneer je gaat slapen met een drankje teveel op.

1. Je hart pompt bloed sneller rond dan normaal

Normaal gesproken gaat je lichaam in een soort stand-by als je slaapt, zodat er minder bloed rondgepompt hoeft te worden. Alcohol zorgt er echter voor dat je hartslag en bloeddruk niet meer constant zijn, waardoor je hart veel actiever is dan normaal. Om deze reden kun je je slaap als onrustig ervaren wanneer je hebt gedronken.

2. Je komt niet snel in een remslaap

De afkorting REM van remslaap staat voor rapid eye movement, oftewel ‘snelle oogbeweging’. Dit is het soort slaap dat je uit laat rusten en waarin je bewustzijn afdwaalt in een droom. Normaal gesproken wissel je zo’n vijf tot zeven keer per nacht van remslaap naar een non-remslaap. Met alcohol is dit echter nog maar één of twee keer.

3. Je kan niet zo lang slapen als normaal

Het kan best zijn dat je een rusteloze nacht hebt na gedronken te hebben om bovenstaande redenen. De kwaliteit van de slaap is dus niet zo goed en de duur over het algemeen niet lang.

4. Je valt sneller dieper in slaap

Alcohol onderdrukt als het ware je hersenen, wat je 4 tot 16 minuten sneller in slaap kan laten vallen dan normaal. Normaal gesproken begin je altijd in een lichte slaap, maar als je hebt gedronken sla je deze over.

5. Je raakt gedehydrateerd

Dit is überhaupt al een bekend verschijnsel dat hand in hand gaat met alcohol. Hoofdpijn en een droge mond als je wakker wordt? Dat komt omdat je lichaam even geen vocht vasthoudt. Alcohol ‘wil’ vocht je lichaam uit hebben, dit is ook de reden waarom je altijd zoveel moet plassen. Tevens maakt alcohol de bloedvaten wijder, hierdoor zweet je meer.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.