admin
admin Love & Life 21 jan 2018
Leestijd: 4 minuten

Scoor jouw droombaan in het buitenland met deze 7 tips

Een baan in het buitenland kan je carrière een boost geven én het stilt meteen je eeuwige reislust. Maar hoe pak je dat aan, een baan vinden in het buitenland?

Floor Nobels, eigenaar van Zhong Recruitment China, waagde de sprong. Zij verhuisde naar Shenzhen, China, waar ze een Chinese vestiging van haar recruitment bureau startte. Regelmatig wordt haar de vraag gesteld hoe ze dat precies gedaan heeft. Floor: “In het buitenland wonen staat goed op je cv, het zegt iets over lef en durf, zelfredzaamheid, taalkennis en zoveel meer.”

Wacht dus niet langer en breng je carrière naar een wereldniveau met deze zeven tips:

1. Word zichtbaar // Heb je nog geen LinkedIn-profiel? Zonde! LinkedIn heeft een wereldwijd ledenbestand van ruim 380 miljoen professionals, waardoor je heel makkelijk in contact kunt komen met mensen over de hele wereld. Maak hier dus gebruik van!

Zie je profiel als de etalage van jouw eigen winkel, die laat zien wat jij allemaal te bieden hebt. Het uploaden van voorbeelden van projecten waar je aan hebt gewerkt, kan een slimme manier zijn om jouw werkervaring tot leven te brengen. Als je het niet erg vindt dat mensen kunnen zien dat je op zoek bent naar iets nieuws, zet dan duidelijk in je headline dat je openstaat voor een nieuwe uitdaging in een specifiek land, om zo de aandacht te trekken van lokale recruiters.

2. Heb een goede reden // Je hebt meer kans van slagen tijdens je sollicitatie wanneer je duidelijk kunt aangeven waaróm je precies in dat land wilt wonen en werken – en hoe het bedrijf waar je solliciteert hiervan kan profiteren. Focus je op het begrijpen van de markt en verdiep je in de cultuur en de taal.

3. Think global, be global // Natuurlijk wil je aangeven dat je een expert bent op jouw vakgebied, maar doe dit op een manier die laat zien dat je deze kennis ook in het buitenland kunt gebruiken. Onderstreep internationale projecten waaraan je hebt meegewerkt, benoem reizen die je gemaakt hebt en benadruk je uitstekende relationship building skills. Is het proeven van nieuwe culturen jouw ding? Benoem dit in je samenvatting, zodat duidelijk wordt waarom je naar het buitenland wilt verhuizen.

4. Ken de markt // Net als dat je onderzoek doet voordat je ergens op sollicitatiegesprek gaat, is het slim om duidelijk te maken dat je onderzoek hebt gedaan naar hoe jouw vakgebied in elkaar steekt in een ander land. Dit laat aan werkgevers zien dat jij je goed kunt aanpassen aan een nieuwe werkomgeving.

Nog een slimme tip: word lid van groepen voor professionals in jouw vakgebied, bijvoorbeeld op social media. Door je goed in te lezen in buitenlandse vaktijdschriften en fora krijg je een inside scoop over wat er buiten Nederland zoal speelt in het arbeidsveld.

5. Start bij multinationals // Weet je niet waar je moet beginnen bij het zoeken naar een potentiële werkgever in het buitenland? Je zou eens kunnen kijken wat de mogelijkheden zijn binnen internationale organisaties die ook in Nederland gevestigd zijn. Het volgen van deze bedrijven op bijvoorbeeld Facebook, Twitter en LinkedIn kan een slimme manier zijn om up-to-date te blijven met het laatste nieuws en relevante vacatures.

6. Vergeet de interne overplaatsing niet // Emigreren hoeft niet altijd een verandering van organisatie te betekenen. Heb je hard gewerkt om te komen waar je nu bent maar wil je nog de wijde wereld in? Bekijk de mogelijkheden binnen je eigen organisatie om een functie in het buitenland te scoren.

Het bouwen van een sterk netwerk kan hier echt bij helpen. Blijf in touch met internationale collega’s die je via je werk hebt ontmoet: je weet maar nooit wanneer ze een deurtje voor je kunnen openen naar die nieuwe baan in het buitenland.

7. Maak gebruik van je huidige netwerk // Floor: “Zoek contact met mensen die je voorgingen in het land waar je naartoe wilt. Toen ik had besloten dat ik naar China wilde, vroeg ik advies aan een vriend van me die daar woont: wat zijn de beste plekken om te wonen, hoe regel ik een werkvergunning en wat zijn de kansen voor recruitment in China?” Heb je zelf geen contacten in het land van je keuze? De kans is groot dat iemand op kantoor dat wel heeft. Wees dus niet bang om je collega’s te vragen of zij iemand kennen die jou aan je droombaan kan helpen.

Door via social media te connecten met je collega’s maak je het jezelf nog makkelijker. Zo kun je gedeelde connecties bekijken, die jou wellicht kunnen voorstellen aan relevante personen. Floor: “Connect niet alleen met je collega’s maar ook met vrienden, oude schoolgenoten en zelfs je buren. Ook zij kunnen je advies geven of je in contact brengen met iemand die jou verder kan helpen.”

Aangenomen bij je ultieme droombaan? Met deze 5 tips word jij een blijver:

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Scoor jouw droombaan in het buitenland met deze 7 tips
Sluiten