Druk in je hoofd? Zo creëer je de perfecte balans tussen werk en privé

Werk je beter vanuit huis?
Probeer dan eens bij je baas te checken wat de opties zijn met betrekking tot flextijd en thuis werken. Mocht je een baan hebben waarbij je een dagelijkse planning hebt en weinig afspraken, dan is dit mogelijk een optie en heb je met grote kans veel minder afleiding thuis. Wat hierbij wél belangrijk is, is om je planning goed op orde te houden met bijvoorbeeld een app als Wunderlist, zodat je ook echt overal aan toe komt en je collega’s hier indien nodig ook inzicht in hebben. Bang zijn om geen bestanden in te kunnen scannen hoef je ook niet te zijn, zo bestaan er voldoende scan-apps en kun je met de nieuwe Huawei Mate S zelfs een scan maken die je vervolgens omzet in een (bewerkbaar!) tekstbestand en deze tevens direct draadloos uitprinten.

Mediteren hoeft écht niet zweverig te zijn
Bij mediteren denken veel mensen nog altijd aan yoga-houdingen, oranje afzakbroeken en veel zweverigheid, maar zo lang je het niet probeert, mogen die vooroordelen ook wel weg blijven. Er bestaan tig meditatie apps voor de moderne mens die je hoofd weer tot rust brengen; niet alleen goed voor je persoonlijke leven maar ook heel fijn tegen stress op de werkvloer. Probeer bijvoorbeeld eens de app Headspace, voor meditatiemomentjes van 2 tot 60 minuten.

Houd je tijd goed bij; óók je privé tijd
Is overwerken de standaard geworden, terwijl je eigenlijk weet dat ook om 18:00 gewoon klaar had kunnen zijn? Hou dan goed bij wat je dagelijks doet en bescherm ook je eigen tijd door te genieten van die korte wandeling naar je werk of je favoriete nummers tijdens je busrit. Maak een planning voor jezelf van uur tot uur en zorg ervoor dat je óók momenten in je vrije avond inplant voor dingen die je al langer wilt doen; of dit nu je kast opruimen is of een bezoekje aan de massagesalon.

Spreek notities voor jezelf in
Even geen mogelijkheid om een stuk of inspiratiemoment te noteren? Spreek het dan als audio in als een herinnering aan jezelf! Als het druk is en je ruis wil voorkomen zou je de audio na kunnen bewerken met een app, al kost dat wel veel tijd. Handiger is om direct voor de juiste opnamekwaliteit te gaan. Met de Huawei Mate S kun je audio opnemen via maar liefst drie interne microfoons, dat vervolgens tot één bestand van hoge kwaliteit wordt gecomprimeerd.

Weet wanneer je ‘nee’ moet zeggen
Probeer dit niet al te veel te doen voordat je een gevestigde naam in de branche of op je werkvloer bent, maar als je inmiddels hebt bewezen onmisbaar te zijn, mag je zeker wel eens ‘nee’ zeggen – zo lang het maar op een respectvolle manier gebeurt. Je hebt immers al voldoende aan je hoofd voor je huidige werkdag en weet dat je jezelf niet enkel in de stress zult werken als je ‘ja’ zegt, maar ook nog eens minder gefocust kunt zijn op de taken die je reeds hebt. Stress overdag blijft ook ’s avonds thuis hangen, en dat willen we hier natuurlijk vermijden.

Zorg ervoor dat je smartphone makkelijk toegankelijk is…
…maar weet óók wanneer je ‘m weg moet leggen. Door bijvoorbeeld de extra geavanceerde vingerafdrukscanner van de Huawei Mate S kan je veel makkelijker bij je bestanden terecht en met de scrollfunctie aan de achterkant ben je veel sneller door je informatie heen. Toch is het ook belangrijk om ook je telefoon weg te leggen, zeker wanneer je even echt goed door wilt werken of juist ’s avonds wilt relaxen. Zet de nachtmodus van je smartphone aan of zet het apparaatje zelfs helemaal uit om je balans terug te vinden. In het begin even wennen, maar na een tijdje wil je niets anders meer.

Vergeet je familie en vrienden niet
Je bent het al wekenlang uit aan het stellen om je oma te bellen, ondanks dat je weet dat het maar een kwartiertje zal duren. Bovendien ben je oprecht benieuwd hoe het met haar gaat en weet je ook hoeveel waarde ze hier aan hecht. Mocht je het druk hebben, probeer dan ook hier momenten voor in te plannen! Loop bijvoorbeeld een blokje om tijdens je lunchpauze (en maak hier een reminder voor aan) of zorg dat je haar belt wanneer je stoofpot ’s avonds staat te pruttelen. Gebruik je telefoon eens waar deze in eerste instantie voor bedoeld is: met mensen communiceren. Zo ga je gegarandeerd ook fijner slapen vanavond.

Heb jij nog goede tips voor een betere balans en waarbij je smartphone kan helpen? Laat het ons weten!

Reageer op artikel:
Druk in je hoofd? Zo creëer je de perfecte balans tussen werk en privé
Sluiten