Tessa Ham
Tessa Ham Mentale Gezondheid 28 jan 2021
Leestijd: 4 minuten

Drukke week? 7 tips om toch te kunnen ontspannen

In drukke weken schiet goed voor jezelf zorgen er snel bij in. Zonde, want juist het goed voor jezelf zorgen en ontspannen zorgt er uiteindelijk voor dat je de beste prestaties levert. Zijn je stressgevoelens je werkdag heel hoog? En kun je ‘s avonds ook moeilijk tot rust komen? Hier zijn zeven tips om toch te kunnen ontspannen tijdens een drukke week.

Zo ben je de stress gemakkelijk de baas.

Rust uit

We weten het: pauzes nemen en op tijd naar bed gaan voelen heel tegenstrijdig als je het druk hebt en gestresst bent. Maar misschien zijn deze dingen nu wel belangrijker dan ooit.  Als je een korte nacht hebt of niet de tijd neemt voor je lunchpauze, zal je zien dat je veel minder goed met stress kunt dealen. Je komt dan in een vicieuze cirkel terecht, want dit zal je alleen maar meer gestresst maken.

Ironisch genoeg is de beste manier om minder gestresst te zijn in een drukke week dus niet om maar meer en harder te gaan werken, maar juist door af en toe weg te stappen van je werk.

Maak een spa-momentje van je douche

Douchen moeten we allemaal, dus dit past zeker in je drukke schema. Het is daardoor de ideale activiteit om te benutten als momentje om te ontspannen. Hoewel wij fan zijn van geld sparen, zijn we daarom van mening dat je niet op lekkere doucheproducten moet besparen. Ga voor het luxeproduct met die heerlijke geur als jou dat iedere ochtend weer een geluksmomentje oplevert.

Creëer meer tijd voor jezelf

Drukke weken hebben we allemaal. Maar merk je dat je vaker moeite hebt met ontspannen, omdat je altijd tijd te kort hebt? Dan heeft een spa-momentje geen zin en kan je het probleem beter bij de oorzaak aanpakken. Verdiep jezelf in productiviteitsmethodes waardoor je slimmer en efficiënter gaat werken, en meer gedaan krijgt in minder tijd.

Onderaan dit artikel kun je je inschrijven voor onze nieuwsbrief, waardoor je meteen start met onze gratis online cursus over productiviteit. Vier weken lang krijg je één keer per week een mail boordevol informatie en tips, waar je ook meteen mee aan de slag gaat door middel van de planner of huiswerkopdrachten.

Sport

Geef maar eerlijk toe: je sportsessie is vaak het eerste wat je laat varen als je het druk hebt. En dat terwijl de vrijkomende endorfines een goede vijand zijn voor je stressgevoelens. Een work-out van tien tot twintig minuten is al voldoende om je hartslag flink omhoog te krijgen en je daarna te kunnen ontspannen. Kies een work-out die je daadwerkelijk leuk vindt om te doen (dus niet die verschrikkelijke burpees) en je hebt een win-win situatie te pakken.

Maak een afspraak met jezelf

Een manier om tijd voor jezelf (en ontspanning) vrij te maken is door letterlijk in je agenda tijd voor jezelf in te plannen. Waardoor kan jij stoom afblazen? Is dat met een goed boek of leuke serie op de bank? Door te tekenen? In je dagboek te schrijven? Wat het voor jou ook mag zijn: plan er tijd voor vrij en ga het ook echt doen!

Mediteer

Deze tip heb je vast wel eens gekregen om meer te ontspannen, dus laat het een goede reminder zijn: probeer het gewoon eens. Vijf à tien minuutjes per dag mediteren kan al een verschil maken, dus sta iets eerder op en grijp je kans. Het is heerlijk om even je ogen dicht te doen en te focussen op je ademhaling, terwijl de rest van de wereld nog niets van je vraagt. Je hoeft dat niet te geloven alleen omdat ik het zeg: onderzoek na onderzoek wijst uit hoe krachtig mediteren kan zijn.

Tip: in de gratis (en zonder reclames!) app Medito kun je een beginnerscursus doen waarin je jouw meditatie langzaam opbouwt naar de tien minuten, en waarin je meer leert over hoe en waarom je moet mediteren. Vervolgens kun je elke dag zelf de lengte (vijf of tien minuten), stem en achtergrondmuziek uitkiezen.

Ga naar buiten

Zeker nu we thuiswerken in een lockdown is de verleiding heel groot om maar achter je computer te blijven doorwerken als je het druk hebt. Probeer toch iedere dag één keer naar buiten te gaan voor een wandeling. Dat isgoed voor lichaam én geest. Je kunt bijvoorbeeld een ommetje maken tijdens die lunchpauze (twee vliegen in één klap). Of stap de deur uit als je even vastzit in je werk. Wedden dat je tot nieuwe inzichten komt?

Ook aan het einde van de werkdag naar buiten gaan heeft zo z’n voordelen. Zo hebben je hersenen een duidelijke afscheiding tussen werk en privé. Je kunt de werkdag even laten bezinken en vervolgens beter ontspannen. Als je ook nog eens de natuur opzoekt tijdens een wandeling is het plaatje compleet, want ook de natuur heeft een kalmerende werking op de mens.

Lees ook: Hoe prioriteit geven aan je gezondheid en geluk je ook helpt in je carrière

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.