Tessa Ponjee
Tessa Ponjee Fashion 9 okt 2019

We vroegen 3 modeontwerpers naar de toekomst en waarde van sustainable fashion

Het gaat niet goed met de planeet, dat is wel duidelijk. We moeten massaal in actie komen om duurzamer en bewuster te leven, maar dat is niet altijd even makkelijk. Gelukkig zijn er genoeg initiatieven die het goede voorbeeld geven en de Dutch Sustainable Fashion Week is daar één van. Wij gingen langs om de ontwerpers te spreken.

De mode-industrie is nog altijd de op twee na meest vervuilende industrie ter wereld. Daar moet verandering in komen, maar hoe? Deze jonge ontwerpers geven met hun duurzame modecollecties in ieder geval het goede voorbeeld.

Duurzame mode VS fast fashion

De mode-industrie is enorm vervuilend en draagt bij aan de klimaatverandering met alle gevolgen van dien. Duurzame mode zou onderhand de norm moeten zijn, maar dat is helaas nog niet het geval. In tegendeel zelfs, het merendeel van de consumenten shopt nog altijd bij fast fashion ketens zoals H&M en ZARA. Waar zou het aan liggen? Een verklaring hiervoor is dat duurzame mode nog steeds niet gezien wordt als iets tofs. We zouden liever meegaan met de trends, dan simpele sustainable kleding kopen.

Dat is iets waar de Dutch Sustainable Fashion Week verandering in brengt. Dankzij dit soort initiatieven wordt duurzame mode neergezet als iets waardevols, hips en kunstzinnigs. Wij waren aanwezig en geloof ons als we je vertellen dat het stoffige imago van duurzaamheid ver te bekennen was.

Dutch Sustainable Fashion Week
Peter Stigter

Dutch Sustainable Fashion Week

Elk jaar vindt in oktober de Dutch Sustainable Fashion Week plaats: een tiendaags evenement dat volledig in het teken staat van duurzame innovatie, creativiteit en de mode-industrie. Het doel van dit evenement is om alle ontwikkelingen, innovaties en jonge ontwerpers een podium te geven. De organisatie wil dit onder de aandacht brengen bij een breed publiek en al deze belanghebbende partijen met elkaar verbinden.

Wij waren aanwezig bij de DSFW x Future Fashion Show waar opkomende ontwerpers Tim Dekkers, Sharita Karsten en Weiyu Hung hun prachtige collecties showden. Alle kleding uit de drie collecties bestaat uit disposable materialen en alternatieven voor dierlijke materialen.

Na het zien van de collecties weten wij het in ieder geval zeker: het is niet nodig om kleding te kopen bij fast fashion merken. Duurzame kleding is minstens net zo mooi en origineel. De collectiestukken en het materiaalgebruik dienen als inspiratiebron voor de manieren waarop we de huidige mode-industrie en diens slechte impact op mens en natuur kunnen tegengaan en weerspiegelen welke invloed we zelf kunnen hebben om een positieve verandering te maken. Na de show zaten we met de drie ontwerpers om hen een paar vragen te stellen.

Dutch Sustainable Fashion Week
Peter Stigter

Wat betekent het voor jou dat jij tijdens de DSFW jouw collectie hebt mogen showen?
Tim Dekkers: “Ik vond het zelf absoluut een eer en een uitdaging vanuit hun om mij te vragen of ik een collectie kon ontwerpen in het teken van duurzaamheid. Ik ben een ontwerper die altijd vanuit materiaalexperiment te werk gaat. Dat betekent dat materiaalkeuze voor mij vaak bijzaak is op het laatste moment. Ik vond het daarom interessant om te kijken in hoeverre ik duurzaam kan produceren en waar ik tegenaan loop in het proces.”

Dutch Sustainable Fashion Week
Peter Stigter

Wat is volgens jou de beste manier om sustainable fashion toegankelijk te maken voor de consument?
Sharita Karsten: “Ik denk dat de fout op dit moment heel erg ligt bij het feit dat er nog altijd te weinig bekend is over het productieproces. Als je dingen wil veranderen, moet je dit proces echt opener gaan maken. Er zijn natuurlijk wel bedrijven die dat al doen, maar niet genoeg. Ik werk bijvoorbeeld bij een bedrijf dat nu nog niet sustainable is, maar daar wel keihard aan werkt. Zij zijn hier heel open over en dat werkt wel echt. Dan pas snapt de consument wat de consequenties zijn van fast fashion. Daarnaast voelen zij zich op dat moment ook betrokken bij het hele proces.”

Dutch Sustainable Fashion Week
Peter Stigter

Wat wil jij met jouw collectie precies overbrengen aan de rest van de wereld?
Sharita Karsten: “Dat het heel makkelijk is om van iets ouds iets nieuws te maken. Het is niet moeilijk om van afval iets moois te maken. Ik wil niet zeggen dat we ons allemaal moeten kleden in afval, maar er zijn zeker bruikbare onderdelen die wij gewoon weggooien. Mijn voornaamste punt is eigenlijk dat je gewoon nooit kleding weg moet weggooien.”

Weiyu Hung: “I really want the consumer to see something behind the clothing and to see how beautiful the industry really can be. Every day we see lots of large scale fashion productions, but it’s a pity that we lost the ability to feel and experience the meaning behind it.”

Tim Dekkers: “Dat we de natuur iets meer mogen omarmen in haar grofheid en dat de natuur van zichzelf gewoon al heel mooi is. Je hoeft natuurlijke materialen niet plat te gooien met chemicaliën. Iets is in zijn beginfase vaak al heel mooi.”

Dutch Sustainable Fashion Week
Peter Stigter

Wat is volgens jou de beste manier om sustainable fashion toegankelijk te maken voor de consument?
Tim Dekkers: “Nou, een gedeelte van mijn collectie is 100% katoen, maar dat is nog niet gebleekt en geverfd. Dat hele chemische proces heeft dus nog niet plaatsgevonden. Normaal gesproken worden deze stoffen door ontwerpers altijd gebruikt om proefoutfits te maken zodat we zien hoe de kleding op het lichaam valt. Ik wil met mijn collectie laten zien dat dit materiaal juist mooi is van zichzelf. Daarnaast is dit gewoon afbreekbaar materiaal dus het is een stuk milieuvriendelijker. Een basisstof zoals jute kan ook heel mooi zijn en is prima te gebruiken in kleding. “

Hoe zou jij jouw collectie in drie woorden omschrijven?
Als laatste wilden we weten hoe deze creatieve ontwerpers hun collecties in drie wooden zouden omschrijven. “Grof, natuurlijk en elegant,” was het antwoord van Tim. Sharita daarentegen noemde hele andere kenmerken en omschreef haar collectie met de woorden “etniciteit, re-use en create.”. Weiyu Hung zou juist de woorden “flow, community and handicraft.” gebruiken om zijn collectie te omschrijven. Als je het ons vraagt zouden meer ontwerpers het ontwerpproces van deze drie talenten mogen implementeren.

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
We vroegen 3 modeontwerpers naar de toekomst en waarde van sustainable fashion
Sluiten