5 makkelijke manieren om duurzamer je boodschappen te doen

Duurzamer leven wordt steeds belangrijker in de huidige maatschappij. De eerste stap waar je aan kunt beginnen is duurzamer je boodschappen doen. En dat is makkelijker dan je denkt. Weet je niet precies hoe je hiermee moet beginnen? We got you.

Wij hebben vijf tips voor jou op een rij gezet om duurzamer aan de slag te gaan. Alle kleine beetjes helpen.

Duurzamer boodschappen doen

Duurzamer boodschappen is goed voor de planeet en het hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Het heeft alleen iets meer tijd en aandacht van je nodig dan dat je normaal gesproken bent gewend. Dankzij deze tips maak jij de bezoekjes aan de supermarkt nog duurzamer.

1. Neem je eigen boodschappentas mee

Het is heel simpel, maar toch belangrijk: neem je eigen boodschappentas mee. Het is makkelijk om iedere keer weer een plastic tas te kopen, maar duurzaam is het niet en zeker niet fijn voor je portemonnee. Tegenwoordig bestaan er een heleboel recyclebare tasjes die je makkelijk kunt opvouwen en in je normale tas kunt stoppen. Zo makkelijk is het.

2. Kies fruit en groente van het seizoen

De fruit en groente van het seizoen zijn altijd duurzamer en het is vaak nog lekkerder ook. De producten zijn meestal hier in Nederland verbouwd en hoefden geen lange reis te maken. De beste verse producten vind je op de markt en het is ook nog eens goedkoper. Winning.

3. Bekijk de verpakking

Als je gewend bent om steeds dezelfde producten te kopen, valt de verpakking je niet echt op. Het is juist belangrijk om naar de verpakking te kijken. Is het van plastic gemaakt of van karton? Dit maakt al een groot verschil, als het gaat om duurzamer boodschappen doen. Het is ook belangrijk om te controleren waar het product gemaakt is en of het daadwerkelijk recyclebaar is.

4. Ga voor (meer) plantaardige producten

Hoe minder dierlijke eiwitten je eet, hoe fijner het is voor de planeet. Is de stap naar een vegetarische of plantaardige leefstijl te groot? Je kunt je eetpatroon in kleine stapjes veranderen om duurzamer te leven. Ook als flexitariër draag je al bij aan een fors kleinere uitstoot van CO2. Je kunt de melk bijvoorbeeld prima vervangen door haver- of amandelmelk en vlees vervangen voor andere plantaardige producten.

5. Koop wat je echt nodig hebt

In de supermarkt kan het erg verleidelijk zijn om dingen te kopen die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Maak daarom een boodschappenlijstje, zodat je koopt wat je werkelijk nodig hebt. Bedenk wat je wilt eten en controleer van tevoren of je de ingrediënten al in huis hebt. Dit is meteen wat duurzamer en zo koop je geen dingen dubbel.

Reageer op artikel:
5 makkelijke manieren om duurzamer je boodschappen te doen
Sluiten