Zó echt is het nieuwe seizoen van The Crown volgens de maker

Afgelopen weekend kwam het vierde seizoen van The Crown online. En een vraag die altijd door ons hoofd spookt is: zijn de scènes allemaal echt en gebaseerd op waargebeurde verhalen of is een deel fictie? Hoewel er flinke discussies over de serie bestaan en zelfs het Britse koningshuis not amused is, krijgen we nu duidelijke antwoorden van de maker van de Netflix-serie.

Hoewel er veel overeenkomsten zijn tussen de scènes uit The Crown en real-life foto’s, vertelt de maker nu wat er wel en niet van waar is.

The Crown: wat is echt?

In The Crown: The Official Podcast, vertelt maker Peter Morgan dat hij ook een aantal fictieve en gefabriceerde scènes besloot op te nemen. Hij zoomt vooral in op de scène in de eerste aflevering waarin Lord Mountbatten een brief aan prins Charles schrijft. We zien hoe Lord Mountbatten Charles aanspoort om een vrouw te zoeken en hem ontmoedigt om met Camilla Parker Bowles om te gaan. Even later wordt Lord Mountbatten gedood door een IRA-bom. Charles ontvangt de brief als hij al overleden is.

Volgens Peter Morgan is de briefscène uit het vierde seizoen van The Crown fictief, maar gelooft hij dat het gedeeltelijk op de waarheid is gebaseerd. Volgens hem was Lord Mountbatten verantwoordelijk voor Charles. “What we know is that Mountbatten was really responsible for taking Charles to one side at precisely this point and saying, ‘Look, you know, enough already with playing the field. It’s time you got married and it’s time you provided an heir.’ As the heir, I think were was some concern that he should settle down, marry the appropriate person and get on with it,” zegt hij in de podcast.

the crown netflix echt
Netflix

Fictieve scènes

Hij vertelt dat hij er in The Crown voor heeft gekozen om de brief pas bij Charles te laten komen nadat Lord Mountbatten was overleden. Ook legt hij uit dat de inhoud van de brief gebaseerd is op echte informatie die hij van mensen heeft gehoord en zelf heeft gelezen. “I think everything what’s in that letter that Mountbatten writes to Charles is what I really believe, based on everything I’ve read and people I’ve spoken to, that represents his view,” vertelt hij.

Hij vervolgt, “We will never know if it was put into a letter, and we will never know if Charles got that letter before or after Mountbatten’s death, but in this particular drama, this is how I decided to deal with it.” Buckingham Palace heeft eerder verklaard niet medeplichtig te zijn aan de gebeurtenissen in The Crown. Wel vertelden meerdere bronnen dat het Britse koningshuis woedend was over de afleveringen in het nieuwe seizoen.

De communicatiesecretaris van de koningin, Donal McCabe, zei in een verklaring, “The royal household has never agreed to vet or approve content, has not asked to know what topics will be included, and would never express a view as to the programme’s accuracy.” Hoewel we niet weten wat er echt is gebeurd, raden we aan alles in The Crown met een klein korreltje zout te nemen.

Reageer op artikel:
Zó echt is het nieuwe seizoen van The Crown volgens de maker
Sluiten