admin
admin Love & Life 1 feb 2019

Stoppen na één drankje? Dit is waarom je dat niet kan

Terwijl je langzaam één oog opent, koste wat kost de gordijnen dicht laat en met bonkend hoofd probeert bij het koffiezetapparaat te komen, denk je: ik drink nooit meer. We hebben het allemaal wel eens (lees: elke week) meegemaakt. Toch is de kans dat het de volgende keer weer zo misgaat best groot. Dit is waarom.

Eén drankje niet mogelijk

Oké, dus het is iets waar veel mensen last van hebben en dat heeft een reden. De reden dat je niet maar één drankje kan drinken is vanwege de endorfine in je lichaam. Alcohol zorgt voor extra aanmaak van dat hormoon, dat niet alleen als pijnstiller werkt, maar ons ook gelukkig maakt. Endorfine wordt aangemaakt bij lichamelijke inspanning, opwinding, pijn, liefde en een orgasme – en alcohol, dus.

Wat dat betekent? Endorfine reguleert vervolgens weer de dopamine-afgifte in ons beloningssysteem. We worden dus als het ware beloond voor onze alcohol-inname, en hoe meer we drinken, hoe blijer we zijn. En je raadt het al: dan wil je niet naar huis gaan.

Meer redenen

Maar er is meer in je hersenen dan de endorfine. Er is namelijk ook onderzoek gedaan naar het D1- en het D2-neuron in de hersenen, die ook wel te vergelijken zijn met het engeltje en het duiveltje in je hoofd. Het D1-neuron was al langer bekend, en zorgt ervoor dat we blijven drinken. Het D2-neuron is pas later ontdekt, en zorgt juist voor de remming die we zo graag willen.

Klein probleempje: zodra je een drankje achterover hebt gegooid, verzwakt het D2-neuron. Ja, lekker dan: heb je een functie in je lichaam die je weerhoudt van te veel drinken, geeft ie het op als je net je eerste drankje op hebt. Het is een vicieuze cirkel: hoe meer je drinkt, hoe zwakker het D2-neuron wordt, hoe impulsiever je wordt. De combinatie van het actieve D1-neuron met het uitgeschakelde D2-neuron, zorgt dus voor die enorme kater.

Eigenlijk komt het dus gewoon neer op wat we al wisten: alcohol vermindert je zelfcontrole. Na één drankje worden je remmingen al minder, dus ook die remmingen die je jezelf had opgelegd op het gebied van alcohol. Stoppen na een drankje zit er vaak niet in, hoe vervelend je dat ook de volgende dag vindt. Gelukkig mag het soms best – als het maar niet te vaak is.

Dit vind je ook leuk om te lezen.

5 dingen die gebeuren met je lichaam als je gaat slapen met drank op

Reageer op artikel:
Stoppen na één drankje? Dit is waarom je dat niet kan
Sluiten