Wie doet het eerste bod bij een salarisonderhandeling: jij of je (nieuwe) werkgever?

Een salarisonderhandeling is spannend om twee redenen: je weet niet hoe de ‘tegenpartij’ gaat reageren, en eigenlijk heb je geen idee wat de ‘regels’ zijn van zo’n gesprek. Want wanneer begin je bijvoorbeeld over geld? Wie doet het eerste bod, jij of je (nieuwe) werkgever?

Dat ligt eraan of je onderhandelt bij een nieuwe baan of bij je huidige werkgever.

Salarisonderhandeling bij nieuwe baan

Het komt wel eens voor dat een werkgever al tijdens het sollicitatieproces je salariswensen probeert te achterhalen. Als de keuze nog niet eens écht op jou is gevallen en hij of zij vraagt hoeveel je daar wil verdienen, probeer daar dan niet direct antwoord op te geven. Je kunt bijvoorbeeld vragen of dit inhoudt dat jij de functie krijgt. Je kunt ook aangeven dat je het daar met elkaar over wil hebben als jullie allebei zeker weten dat jij de juiste kandidaat bent.

Ook als je tijdens de salarisonderhandeling zelf het eerste bod moet doen, heeft dat nadelen. Je loopt het risico dat je een lager salaris zegt dan je nieuwe werkgever bereid is te betalen. Maar het kan ook juist veel te hoog zijn, wat misschien weer geen goede indruk achterlaat.

Accepteer nooit meteen

Met het salarisvoorstel van een nieuwe werkgever weet je waar je aan toe bent. Maar onthoud: onderhandelen is de normaalste zaak van de wereld, dus de persoon tegenover je verwacht dit dan ook. Het eerste bod is nooit het maximale salaris wat je kunt verdienen. Jouw tegenbod zal vervolgens tien tot vijftien procent hoger zijn dan wat jij eigenlijk wil verdienen. Zo kom je uiteindelijk ergens in het midden uit.

Tip: Voordat je jouw salarisonderhandeling in gaat heb je als het goed is je huiswerk gedaan. Je weet wat je waard bent. Zo heb je een goed argument als je nieuwe werkgever met een – in jouw ogen – veel te laag bod komt. Kom je er echt niet uit? Wees dan bereid weg te lopen.

Salarisonderhandeling bij huidige baan

Als het gaat om een salarisonderhandeling bij je huidige baan, dan is het een ander verhaal. Jij denkt dat je meer verdient, omdat je bijvoorbeeld meer verantwoordelijkheden hebt gekregen. Onderhandelcoach Merel van der Wouden raadt dan aan om juist wel met het eerste bod te komen. In onze video ‘bankhangen met…’ vertelt ze dat zij altijd via de mail een salarisonderhandeling aanvroeg met een salaris range. Zo heeft de ‘tegenpartij’ ook tijd om onderzoek te doen.

Vragen om een salarisverhoging is best eng. Probeer de vraag om een salarisverhoging dan ook niet als brutaal te zien. Als je gaat omdenken moet je werkgever er eigenlijk dankbaar voor zijn. Dat klinkt misschien een beetje overdreven, maar zit zo: als jij vindt dat je te weinig verdient en daardoor je motivatie verliest, is de kans groot dat je op een gegeven moment op zoek gaat naar een baan.

Krijg je de kans je ontevredenheid uit te spreken en een hoger salaris of meer arbeidsvoorwaarden (want ook dat is een optie) te onderhandelen, dan ga je niet zomaar naar de concurrent.

Reageer op artikel:
Wie doet het eerste bod bij een salarisonderhandeling: jij of je (nieuwe) werkgever?
Sluiten