Tessa Ponjee
Tessa Ponjee Love & Life 23 oktober 2018

Wat je moet doen op een eerste date als het rampzalig verloopt

Je eerste date is altijd retespannend. Met trillende handjes loop je het café binnen. Hij lacht naar je. Hij geeft je een compliment. En vervolgens… Verloopt het ramp-za-lig. Deze tips helpen je om de date beter te laten verlopen.

De eerste date

Je bent er helemaal klaar voor. Je haar zit goed en je verwacht een super goede klik met je date te hebben. Toch blijkt dat helaas helemaal niet het geval te zijn en is het op z’n zachtst gezegd awkward. Gebruik deze tips om je date toch nog om te gooien.

1. Vraag naar passies

Een eerste date kan gemakkelijk best wel saai worden. Het moet geen sollicitatiegesprek worden natuurlijk, daar wordt niemand blij van. Dating coach Sandy Weiner zegt: “This is a mistake, because you’re not on a date to get hired, but to make a connection.”

Als je dus merkt dat het een super saai gesprek is, raden we aan om je passies, dromen en dingen waar je trots op bent, te delen. Als jij een beetje hiervan weggeeft, zal je date dat hoogstwaarschijnlijk ook doen. Vanuit daar kan je naar de echt interessante gespreksonderwerpen gaan.

2. Verander de setting

Het is niet alleen het gesprek dat ervoor zorgt dat het een slaapverwekkende avond is. Soms ligt het ook gewoon aan de setting. Dating coach Eric Resnick zegt: “Don’t get trapped in the job interview date (coffee shop, bar, restaurant). They are awkward and high stress… These dates are rarely fun and they never give you a real sense of the other person.”

In plaats daarvan is het tien keer chiller om een wandeling door het park te maken. Als je in eerste instantie wel een drankje zou gaan drinken en je merkt dat het ongemakkelijk is, kan je altijd na het eerste drankje voorstellen om een rondje te lopen. Het is in ieder geval romantischer. De beste dates zijn interactief en zijn jullie allebei aan het bewegen.

3. Probeer overeenkomsten te vinden

Als je eerste date tien keer niks is, is het extra belangrijk om aandacht te besteden aan het vinden van overeenkomsten. Dating expert Heather Ebert zegt: “You should be as attentive and engaged as possible not only because you’re trying to get to know the person, but so that you can enjoy yourself.”

Ook als je maar een heel klein dingetje vindt waar jullie dezelfde mening over hebben, kan dat een enorme impact hebben op de dynamiek tussen jullie.

4. Laat alles gaan en geniet

Oké, misschien valt het niet helemaal te redden en weet je zeker dat je deze persoon niet vaker terug gaat zien. Dan kan je twee dingen doen: 1. je gaat de saaie date uitzitten en doen alsof je nog oprecht geïnteresseerd bent (wat je niet bent), of 2. je gaat gewoon genieten.

Laat je verwachtingen even los en zorg er gewoon voor dat je kan lachen. Als je accepteert dat het geen partner-materiaal is, is de druk er misschien vanaf en kan je gewoon geinen met elkaar. Neem een shotje, laat een boer. Kan jou het schelen.

5. Onthoud dat het goed voor je is

Het mag dan wel rampzalig verlopen, maar het is ook een ervaring. Relatie consultant Christine Carpenter zegt hierover: “Take comfort in the idea that if you are uncomfortable, you are growing. The more you grow, the better a dater you will be. The better a dater you are, the better the fit will be when you do land the relationship.”

6. Niet teveel discussies

Als je eerste date niet helemaal lekker (lees: gewoonweg kut) verloopt, is de kans groot dat jij en je date ook veel discussietjes hebben. Zitten jullie niet op dezelfde golflengte, dan ga je dit ook merken tijdens een eerste date.

Toch is het beter om je een beetje in te houden. Hebben jij en je date niet dezelfde politieke voorkeur? In plaats van hier twee uur over te discussiëren en de barman er ook nog bij te halen, kan je het ook gewoon laten gaan. Chill even. Dit soort onderwerpen kun je beter laten liggen tot een derde date als jullie elkaar beter kennen.

7. Ga gewoon weg

Luister, als een date écht vreselijk is en bovenstaande opties helpen je totaal niet, ga gewoon weg. Leave the building. Loop weg en kijk nooit meer om.

Nee, maar serieus. Laat je date voor wat het is als deze onaardig, ongezellig of gewoon ongemakkelijk is. Je hoeft niet beleefd te doen en je hele date uit te zitten als je dat helemaal niet wil.

Uiteindelijk kan je bij een rampzalige eerste date ervoor kiezen om er het beste van te maken, of om deze potentiële partner aan je voorbij te laten gaan. Wat je ook doet, doe het omdat jij het wil.

Dit vind je ook leuk om te lezen.

Zenuwachtig voor je date? Met deze 5 tips geef jij je zelfvertrouwen een boost

Bustle

Reageer op artikel:
Wat je moet doen op een eerste date als het rampzalig verloopt
Sluiten