OMG – Er is voor het eerst een foto gemaakt van een zwart gat

Nadenken over hoe groot en complex het universum is, maakt ons allemaal duizelig. Er is zo ontzettend veel te ontdekken en er zijn zoveel dingen waar we nog weinig of niets over weten. Neem bijvoorbeeld het zwarte gat. We weten dat het bestaat en hoe het er ongeveer uitziet, maar zojuist is er voor het eerst een foto van gemaakt.

Zwarte gaten

Wetenschappers zijn al ruim een eeuw bezig met het begrip ‘zwart gat’. Kleine zwarte gaten ontstaan wanneer zware sterren “ontploffen”. De ster verandert dan in een hele kleine hoop massa waar dingen in verdwijnen. Hoe super grote zwarte gaten ontstaan, is helaas nog niet helemaal bekend.

Natuurkundige Marcel Vonk legt uit: “Hoe meer massa er in een zwart gat zit, hoe groter het gebied is waaruit niets kan ontsnappen. Vergelijk het met een afvoerputje. Als een knikker door het midden van de wasbak of dicht langs de rand rolt, verdwijnt hij in het putje. Alleen als je de knikker ruim langs het putje rolt, haalt hij de overkant. Zo is het ook met licht dat langs een zwart gat gaat.”

De eerste foto van een zwart gat

We weten dus wat zwarte gaten zijn en gedurende de jaren zijn wetenschappers erin geslaagd om een realistisch beeld te creëren van deze mysterieuze dingen in het heelal. We hebben nog nooit daadwerkelijk een foto gezien van een zwart gat omdat ze vaak te ver weg, te klein of te donker waren. Tot nu toe. Een internationaal team heeft het toch voor elkaar gekregen om een echte foto te maken.

zwart gat foto

Te zien is het zogeheten supermassieve zwarte gat, midden in het sterrenstelsel Messier 87 (M87). Dat stelsel staat op een afstand van zo’n 55 miljoen (!) lichtjaar van de aarde en is ongeveer 6,5 miljard (!) keer zo zwaar als onze zon. Hoe bizar is dat?

Nature News & Comment on Twitter

First image of a black hole revealed by the Event Horizon Telescope @ehtelescope #BlackHole #EHTBlackHole #RealBlackHole

ABVP Thane on Twitter

BlackHole – First to ever be photographed – 6.5 billion times the mass of the sun – Image taken by Event Horizon Telescope – In Messier 87, the largest known galaxy – Over 54 million light-years away – Astronomer:’We have seen what we thought was unseeable’ #EHTBlackHole

Hoe dan?

Het is dus mega moeilijk om een foto te maken van een zwart gat omdat deze zo klein en ver weg zijn. Daarom heeft het team maar liefst acht mega telescopen, verdeelt over de hele wereld, gebruikt om deze foto te maken. Samen zijn de telescopen ongeveer net zo groot als de aarde zelf.

Met een mega ingewikkeld systeem hebben de telescopen samen allerlei gegevens verzameld en geanalyseerd. “Op die manier creëerden we een telescoop die zo gevoelig is dat je er vanuit Nijmegen een mosterdzaadje in New York mee zou kunnen zien,” vertelt hoogleraar radiosterrenkunde en astrodeeltjesfysica Heino Falcke.

Komen we er ooit achter hoe de binnenkant van een zwart gat eruit ziet? Waarschijnlijk niet. Heino zegt: “Verder dan die grens komen we niet. Je zou het wel te weten kunnen komen, maar dan nooit meer iemand kunnen vertellen. Als je eenmaal binnen bent, kom je nooit meer naar buiten.”

NOS

Reageer op artikel:
OMG – Er is voor het eerst een foto gemaakt van een zwart gat
Sluiten