Tessa Ham
Tessa Ham Love & Life 25 mei 2020
Leestijd: 3 minuten

7 tips om je eerste klanten te vinden als je gaat freelancen

Yes, je wil gaan freelancen. Dat is normaal al een spannende stap, maar helemaal in deze tijd. Toch ben je erover uit: jij wil voor jezelf werken. Misschien ben je er in deze periode achtergekomen dat je veel zelfdiscipline hebt, of dat je eigenlijk niet meer zo tevreden was met je baan. Wat jouw reden ook is, het is tijd om je eerste klanten te vinden als freelancer.

Waar haal je je eerste klanten vandaan? Je hebt immers nog geen portfolio of al een netwerk met opdrachtgevers.

1. Oud-werkgevers

Wie weten er al welk fantastisch werk jij kan afleveren? Juist ja, je vroegere werkgevers. Stuur je leidinggevenden of stagebegeleiders waar jij al hebt laten zien wat je kan een bericht om te vragen of ze misschien werk voor je hebben.

2. Je netwerk

Je netwerk bestaat niet alleen uit oud-werkgevers en oud-collega’s, maar ook uit je tante, buurman en je sportclub. Schuif dus niet onder stoelen of banken dat je aan het freelancen bent, maar vertel het aan iedereen die het maar wil horen. De meeste freelancers zullen op deze manier hun eerste opdrachtgever vinden.

3. Wie niet waagt, wie niet wint

In Facebook-groepen als Ambitieuze Meisjes en Business Babes worden vaak oproepjes gedaan voor freelancers. Het aantal enthousiaste reacties zal je misschien weerhouden om ook te reageren. Jij komt pas net om het hoekje kijken en zal wel niet worden uitgekozen. Maar niet geschoten is altijd mis. Misschien zoeken ze wel iemand als jou.

We vertellen je alvast dat freelancen bij veel mensen inhoudt dat je veel berichten en mails eruit stuurt, en negen van de tien keer een nee zal horen. Zeker in het begin zullen opdrachtgevers niet zomaar bij jou op de deur aankloppen. Je zal dus echt zelf je best moeten doen om opdrachten binnen te slepen.

4. Maak een online portfolio

Zorg er zo snel mogelijk voor dat je een eigen website hebt. Hier kun je werk op tentoon stellen (al is het een oude schoolopdracht) zodat mensen kunnen zien wat je kan. Ook kan je jezelf hier voorstellen en mensen ervan overtuigen dat jij de oplossing voor hun probleem bent. Steek extra moeite in het SEO-proof maken van je website. Dit betekent dat je beter te vinden bent in Google.

5. Freelance marktplaatsen

Er bestaan veel freelance marktplaatsen waar je opdrachten kunt vinden. Let op: de concurrentie is groot, dus zal je voor deze opdrachten niet veel betaald krijgen. Dit is dus vooral interessant om je eerste opdrachten te vinden en een portfolio op te bouwen.

6. Netwerken

Als freelancer zal je je netwerk ook moeten uitbreiden. Dat betekent contacten opdoen op (online) netwerkevenementen en interessante talks. Maar ook dat je zichtbaar moet zijn op social media. Wees actief op LinkedIn en Instagram en kom zo in contact met je doelgroep. Mensen moeten je namelijk kennen om je in te kunnen huren.

7. Huur een werkplek bij een co-working space

Een werkplek bij een co-working space (al is het één dag in de week) zorgt ervoor dat je een fijne plek hebt waar je je kunt focussen en bergen werk kunt verzetten. Maar het is ook ontzettend goed voor je netwerk. Zeker voor mensen die het lastig vinden om een goede indruk achter te laten in de tien minuten dat je iemand spreekt op een netwerkborrel. De andere freelancers worden

Verder lezen: 5 veelvoorkomende problemen van freelancers en hoe je ze oplost

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
7 tips om je eerste klanten te vinden als je gaat freelancen
Sluiten