Romy zet eerste queer gym van Nederland op

Voel jij je ongemakkelijk in een sportbeha tussen de starende spierbundels? Of denk je na over welke kant je op gaat staan bij het squatten? Als je sport, moet je niet bezig hoeven zijn met dit soort zaken, vindt Romy Rockx. Je moet juist helemaal jezelf kunnen zijn. Transman Romy richtte daarom Queer Gym op, waar iedereen die dat wil in een veilige omgeving kan trainen.

Romy (30) werd geboren in een vrouwenlichaam en ging in gendertransitie. Vooral tijdens die transitie voelde hij zich kwetsbaar in de reguliere sportschool. De hormonen zorgden voor veranderingen in zijn ‘oude’ lichaam voordat er een ‘nieuw’ lichaam was. 

“Je bent moeilijker te plaatsen tijdens dat proces”, vertelt Romy, van huis uit theaterdocent, -maker en -acteur. De sportschool werkt gewoon als een vergrootglas als je zo bewust met je lijf bezig bent. Het maakt je er nog bewuster van dat je anders bent en daar wil je niet mee bezig zijn; in de sportschool wil je juist die positieve vibe voelen.”

Geen borsten meer

En dat geldt lang niet alleen voor Romy en andere LHBTIQ-ers. “Ook dikke mensen, vrouwen die bijvoorbeeld door borstkanker nog maar één borst of helemaal geen borsten meer hebben en vrouwen die zich ongemakkelijk voelen tussen mannen als ze alleen in een sportbeha willen trainen, hebben behoefte aan een veilige omgeving”, weet Romy. 

Een oplossing is: niet naar de sportschool gaan. Zo trainde Romy tijdens zijn transitie in de garage van zijn zwager. “Daar leerde ik mijn lichaam kennen zonder dat ik erover na hoefde te denken hoe anderen ernaar keken of over waar ik me moest omkleden.” Maar samen kunnen sporten, heeft juist wel zijn voorkeur. Zo ontstond het idee voor Queer Gym. Na een speurtocht op internet bleek er nog niet zo’n sportschool te zijn in Nederland en Europa. Romy deed vervolgens een opleiding tot personal trainer en zocht een locatie om zijn droom in vervulling te laten gaan.

Respect voor elkaar

Romy gooide het roer om in een toch al heftig jaar, waarin het coronavirus de wereld veranderde en Romy zelf werd geopereerd. Sinds januari van dit jaar is Queer Gym open. Romy geeft individuele sessies en groepstrainingen in de oude gymzaal in Rotterdam, waarin hij de benodigde apparatuur heeft gezet. “Ik huur ook queer trainers in die bokstraining, yoga en pilates geven.”

“Bij Queer Gym is iedereen die zich verbonden voelt met de termen ‘niet-normatief’ en queer welkom, zolang je maar respect hebt voor elkaar”, vervolgt Romy. “Mensen zijn blij dat ze bij ons niet op een normatieve manier worden aangesproken, maar dat wordt gevraagd wat ze zelf fijn vinden. Ze voelen zich veilig om dingen aan te geven. Sommigen zijn verrast dat het ze nu lukt om goed aan hun lijf te werken.”

Ondernemersadvies van Arie Boomsma

Romy kreeg, dankzij de nieuwe Zalando-campagne Supporter van Sporters, ondernemersadvies van Arie Boomsma. Tv-presentator Arie is zelf sportschoolhouder en bekend voorvechter van LHBTIQ-emancipatie. De twee spraken over hoe het is om een eigen gym te hebben en wat er nodig is om een sportschool tot een succes te maken. “Het is fijn om iemand te ontmoeten die al die weg heeft afgelegd”, zegt Romy hierover. “Arie heeft een holistische kijk op bewegen. Die visie, dat sporten ook een mentale kwestie is en bovendien iets wat je samen doet, deel ik. Het is een totaalplaatje.”

Romy heeft zelf ervaren hoe belangrijk het ook voor de geest is om te bewegen. “Als je een moeizame relatie hebt met je lichaam kun je door te sporten veel meer op één lijn komen met je lijf. Je wordt sterker, voelt je sterker, het helpt ontspannen, zorgt voor een uitlaatklep en het maakt gelukkig. Ik hoop met Queer Gym mensen te stimuleren om te (blijven) sporten. En wellicht inspireer ik anderen om net zo’n veilige sportomgeving te bieden aan iedereen die daaraan behoefte heeft.”

Zalando, Europa’s leidende online platform voor mode en lifestyle, lanceerde onlangs de sportcampagne Supporter van Sporters. Hierin staan mensen met een bijzonder sportverhaal centraal. Zij worden bijgestaan door bekende persoonlijkheden en sporters. Zalando hoopt met de campagne mensen te inspireren en motiveren om (weer) te gaan sporten. 

In samenwerking met Zalando

Reageer op artikel:
Romy zet eerste queer gym van Nederland op
Sluiten