Bente De Bruin
Bente De Bruin Love & Life 10 apr 2016

Eet jij je stress weg? 5 tips om daar vanaf te komen

1. Zoek naar een andere manier om van je stress af te komen.
Normaal zou je je heil zoeken in eten, maar vanaf nu ga je op zoek naar een andere manier om te ontspannen. Denk bijvoorbeeld aan een stuk wandelen, hardlopen of fietsen. Ben je niet zo gek op sporten? Dan kan het kijken van een film (zonder ongezonde snacks!) ook een manier zijn om je gedachten even te verzetten.

2. Concentreer je als je eet.
Vaak proppen we ongemerkt veel meer eten naar binnen. Geconcentreerd eten kan dit voorkomen. Ga aan tafel zitten, zet de televisie uit en zorg dat je met je gedachten volledig bij de maaltijd bent.

3. Slaap voldoende.
Je moet nog zo veel doen; slapen komt later wel. Dit soort beslissingen beïnvloeden je eetpatroon de volgende dag enorm. Te weinig slaap zorgt ervoor dat jij zin krijgt in suiker en ander ongezond eten. Daarnaast stijgt het cortisol level in je lichaam na te weinig slaap en dat is vervelend, want dit stofje remt de vetverbranding af.

4. Waar komt jouw stress vandaan? Zoek het uit!
Voorkomen is beter dan genezen. Daarom helpt het om uit te zoeken wat jouw stress triggert en hiermee aan de slag te gaan. Word je onrustig van haasten? Sta dan op tijd op, zodat je ook op tijd de deur uit kunt. Als je het moeilijk vindt uit te zoeken waar jouw stress vandaan komt, helpt het om elke dag even op te schrijven hoe je dag is verlopen. Op welke momenten voelde je je goed? En wanneer iets minder goed? En vooral: hoe kwam dat? Een dagboekje bijhouden kan je in zulke gevallen inzicht geven.

5. Sta jezelf toe af en toe te zondigen.
Gezond eten is hartstikke goed, maar de hele dag nadenken over wat je wel en niet zou moeten eten niet zo. Sta jezelf toe af en toe eens iets te eten wat minder gezond is, maar waar je enorm veel zin in hebt. Genieten mag namelijk ook wel eens! En als je daar dan een wijntje of een stuk pizza bij pakt, maakt dat niets uit. Je hoeft je daar dus ook niet schuldig over te voelen.

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Eet jij je stress weg? 5 tips om daar vanaf te komen
Sluiten