Britta van Aggele
Britta van Aggele Lichaam 10 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Dit effect heeft de pandemie op jouw menstruatie

Toen het coronavirus in ons leven kwam veranderde er veel. We konden opeens niet meer naar het buitenland reizen en ons land ging op slot. De pandemie deed veel met de mentale gezondheid van mensen, maar wist je dat het ook een effect kan hebben op je menstruatie? Wij vertellen je alles wat je moet weten over het effect van de pandemie op je menstruatie.

We hadden niet verwacht dat het zelfs onze menstruatie zou veranderen.

De invloed van een pandemie op je menstruatie

Hormonen hebben veel invloed op onze cyclus. Een spiraal zorgt er vaak voor dat je helemaal niet meer ongesteld wordt en het doorslikken van de pil zorgt ervoor dat je menstruatie wordt uitgesteld of overgeslagen. Ook de natuurlijke hormonen in ons lichaam hebben invloed op onze menstruatie. Ze regelen hoe regelmatig of onregelmatig je ongesteld wordt en hoe heftig je vloeit.

Wat we niet verwacht hadden, is dat zelfs de pandemie invloed heeft op onze menstruatie. Nu vraag je je vast af hoe en het korte antwoord daarop is: stress. Stress heeft invloed op je seksleven, je eetlust, je slaapkwaliteit, maar ook op je menstruatie. Niet zo gek dat het coronavirus invloed heeft op je menstruatie, want wat is er stressvoller dan een pandemie?

Menstruatie Pandemie
Unsplash / @Natracare

Stress

De pandemie was en is misschien nog steeds erg stressvol. Veel mensen verloren hun baan, zagen nog amper andere mensen omdat ze alleen woonden en het hele sociale leven kwam plat te liggen. Hierdoor kwamen angstige gevoelens sneller naar boven en mensen werden gestrest en maakte zich zorgen om hun leven.

Als ons lichaam onder stress staat, gaat het in vecht- of vluchtmodes. Ons lichaam zorgt er dan voor dat al onze energie naar de stress wordt gestuurd. Hierdoor blokkeert de communicatie tussen onze voortplantingshormonen en onze eierstokken. Meestal gaat stress snel over, maar langdurige stress – die we bijvoorbeeld ervaren door een pandemie van twee jaar – zorgt ervoor dat ons lichaam zich gaat aanpassen.

Hormonen

Multitasken is geen prioriteit als je lichaam met veel stress te maken heeft. Bij een hoge hoeveelheid stress zet je lichaam je menstruatie op een lager pitje. Dit kan ervoor zorgen dat je niet ongesteld wordt. De hormonen oestrogeen en progesteron controleren je menstruatie. Een verandering in deze hormonen verandert je emoties, waardoor je last kan krijgen van irritaties, stress, angst en zelfs depressie.

Zo kan je menstruatiecyclus korter, langer of pijnlijker worden of zelfs helemaal wegblijven. Je lichaam geeft in een stressvolle tijd het stresshormoon cortisol af, wat ervoor zorgt dat je lichaam klaar wordt gemaakt om te vechten of te vluchten voor een bedreiging. Door langdurige stress blijf je in deze modus hangen wat zorgt voor een grotere kans op een gemiste of onregelmatige menstruatie.

Menstruatie Pandemie
Unsplash / @natracare

Verandering in je menstruatie

Als je een verandering in je maandelijkse cyclus opgemerkt hebt, is het belangrijk om er met je arts over te praten. Als je normaal een regelmatige cyclus hebt kan een verandering in je cyclus namelijk ook op andere oorzaken wijzen. Abnormale bloeding kan eveneens komen door een infectie of andere aandoening zoals poliepen of baarmoederhalskanker en dit moet worden overwogen en uitgesloten door je arts.

Als je je menstruatiecyclus kent, kun je er beter achterkomen wat normaal is voor je lichaam. Hierdoor herken je sneller ongebruikelijke afscheiding, abnormale bloeding of ongebruikelijke symptomen. Dit is erg belangrijk zodat je – als je wel last krijgt van deze symptomen – het snel kan doorgeven aan je arts.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.