Emma Toussain
Emma Toussain Review 29 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

Is een elektrische fiets je geld waard? Wij testen de sportieve Cortina E-Lett

De fietspaden worden tegenwoordig overspoeld met elektrische fietsen en we geven toe: het ziet er ook erg comfortabel uit. NSMBL’s Emma test de E-Lett van Cortina, als e-bike groentje. Is het je geld waard?

Uitgebreid getest: de Cortina E-Lett

Een elektrische fiets is in Nederland vaak geen overbodige luxe, door weer en wind weten vervoeren wij onszelf al jaren op de fiets overal heen. Maar wat als dat nou makkelijker én sneller kan? Dus helemaal à la 2023? Er bestaan talloze e-bikes, wij testen de E-Lett.

Deze e-bike is ontworpen vanuit de behoefte om op een strak en stijlvol vervoersmiddel te fietsen voor korte en zorgeloze ritjes in de stad. Daarom is zoveel mogelijk weggewerkt in het minimalistische design, de accu is niet dichtbaar en is dus ook niet te stelen. De fiets zelf weegt ‘maar’ 21,5 kilo en dat is voor een elektrische fiets heel erg licht. Even ter vergelijking: een fat bike is al snel zo’n 30 kilo en een VanMoof zit zo op 22 à 23 kilo.

Het designteam van Cortina heeft zich laten inspireren door de single-speed, dat de E-Lett de ideale stadsfiets maakt. Dankzij de trapondersteuning ben je zo op de juiste snelheid en je kunt zelf instellen hoe hoog je de ondersteuning wil hebben staan.

Let wel: na de snelheid van zo’n 25 km per uur valt de ondersteuning grotendeels weg, omdat je anders dus te hard zou gaan. Maar da’s prima.

Ook kan je een mandje en bagagedrager toevoegen bij aanschaf, wat het nóg makkelijker maakt om tassen te vervoeren. Als je weer eens geshopt hebt bijvoorbeeld.

Verbinden met de app

Door de Cortina E-Lett app te gebruiken, krijg je onder andere meer informatie over je huidige snelheid, kan je een kaart met data en ritinformatie zien en stel je het ondersteuningsniveau in. Ook kan je je lampen aanzetten via deze app als het donker wordt en ook beschikt de app over een ‘Bring Me Home’-functie. Hiermee vul je de afstand in die je nog wilt fietsen en wordt de ondersteuning zo geregeld dat je thuis bent voordat de accu leeg is, heel erg slim dus.

Als laatst..

En ‘t zou geen goede review zijn als we ook niet een klein aandachtspuntje gevonden zouden hebben: mocht je fan zijn van wijde broeken (zoals elke stadse vrouw op het moment), moet je wel oppassen dat je broekspijp niet vast komt te zitten in de kettingkast. Dat is makkelijk op te lossen door een haarelastiekje om je been heen te doen op het moment dat je gaat fietsen, zodat je broek minder wappert.

Al met al zijn we heel erg tevreden met de fiets en hij wordt zelfs al een klein beetje gemist.

Is een elektrische fiets je geld waard? En al helemaal deze E-Lett? Als je graag snel door de stad zoeft, als je graag naar het strand gaat, als je graag fietst maar geen fan bent van wind, als je graag een keer naar werk 15 kilometer verderop zou willen fietsen zonder bezweet aan te komen.. ja dan is het je geld meer dan waard. En wat wij hebben gemerkt: je pakt veel sneller de fiets voor langere stukken. Dus ‘t is ook nog eens goed voor je, anders zou je toch de auto of trein pakken. Na verloop van tijd heb je dat geld er allang uit 😜

Playa Soleil Ibiza: dé plek voor een heerlijke strandlunch die uitmondt in een uitbundig feest

E-Lett

Cortina

8 Score

Pluspunten

  • Batterij zit ín de fiets, dus je hoeft niet te sjouwen
  • De fiets is relatief licht, dus makkelijk op te tillen
  • Batterij op? Ook dan fiets je prima door
  • Mooie kleuren beschikbaar
  • Fijn level aan ondersteuning
  • Makkelijk te bedienen met app

Minpunten

  • Is je fiets helemaal leeg? Met een uurtje opladen red je het niet
  • Oppassen met wijde broeken, anders zit je vast tussen de kettingkast

De E-Lett van Cortina belooft de perfecte stadsfiets te zijn en we zijn het daar volledig mee eens. Licht, snel en makkelijk in gebruik.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.