Fenna Brinkmann
Fenna Brinkmann Entertainment 18 sep 2020

Emily Ratajkowski is open over seksueel misbruik in een openhartige essay

Topmodel Emily Ratajkowski vertelt in een openhartige essay in The Cut over haar ervaringen in de modellenwereld. Zo vertelt ze over seksueel misbruik, mannelijke fotografen en de rechten op de beelden die van haar werden gemaakt. Ze legt de nadruk op de duistere kanten van de mode-industrie waar volgens haar te weinig over wordt gedeeld.

In haar openhartige essay stelt ze de vraag: wie is eigenlijk eigenaar van de foto’s waar ik op sta? Zijzelf of de mensen (meestal mannen met geld en macht) die de foto’s maken?

Emily Ratajkowski schrijft openhartige essay

In 2016 er een boek vol sensuele foto’s van Emily Ratajkowski. Het boek werd verkocht voor 80 dollar, maar het model heeft er niets aan verdiend. Ze begint haar essay met het verhaal dat een paparazzo haar aanklaagde voor 125 duizend euro (!) omdat ze een foto van zichzelf deelde op Instagram. Hetzelfde geldt voor de fotoserie New Portraits van Richard Prince, waarbij screenshots van Emily werden verkocht voor meer dan €67.000.

Hij vroeg haar nooit toestemming voor het gebruik van de foto’s. Het zijn een paar voorbeelden van Emily waarbij ze aanduidt dat haar image nooit van haarzelf is geweest. De vele mannen in de industrie maakten keer op keer misbruik van haar en haar beelden. Zo werd ze seksueel misbruikt door Jonathan Leder tijdens een fotoshoot in zijn huis in New York. In haar essay vertelt ze hoe de shoot in een nachtmerrie veranderde:

“Most of what came next was a blur except for the feeling. I don’t remember kissing, but I do remember his fingers suddenly being inside of me. Harder and harder and pushing and pushing like no one had touched me before or has touched me since. I could feel the shape of myself and my ridges, and it really, really hurt. I brought my hand instinctively to his wrist and pulled his fingers out of me with force. I didn’t say a word. He stood up abruptly and scurried silently into the darkness up the stairs.”

Ontkenning in de industrie

Haar agent werd verteld dat de foto’s bestemd waren voor een tijdschrift. Tot er in 2016 zonder toestemming van Emily een fotoboek verscheen met de titel EMILY RATAJKOWSKI, gepubliceerd door Leder. Ze startte een rechtszaak tegen de fotograaf, maar heeft nog geen succes gehad.

De uitgever van het boek gaf een statement aan Page Six waarin ze vertelden dat Emily een valse verklaring gaf. Ook beschuldigden ze haar van het zoeken naar aandacht, pers en publiciteit. Jonathan Leder ontkent dat hij haar ooit heeft misbruikt en de uitgeverij vindt dat ze wraakzuchtig is.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Emily Ratajkowski is open over seksueel misbruik in een openhartige essay
Sluiten