Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Entertainment 22 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

#EndSARS – Alles wat je wil weten over de beweging en hoe je helpt

Wie de afgelopen dagen een kijkje nam op Instagram zag vast iets over #EndSARS voorbijkomen. Het is niet gek, dat je je afvraagt wat dit precies is. Wij legen je het verhaal achter de beweging uit, die onder andere door Rihanna, Beyoncé en Lizzo gesteund wordt.

De #EndSARS protesten in Nigeria lijken misschien een ver van je bed show, maar ook vanuit Nederland kan jij je steentje bijdragen. Wij vertellen je hoe.

Het verhaal achter #EndSARS

De afkorting SARS staat voor Special Anti-Robbery Squad, dit is een speciale politie unit in Nigeria. Het probleem? Deze groep agenten maakt gebruik van bruut geweld, seksuele intimidatie en buitengerechtelijke executies tegen jongeren. Niet oké.

Amnesty International is al langer bezig met het aanpakken van de SARS. De organisatie meldde in juni 2020 dat er de afgelopen drie jaar minstens 82 keer gemarteld en geëxecuteerd is door de SARS. Onlangs verscheen er een video online waarop te zien was hoe een SARS officieer een jonge man neerschoot. Deze video was de druppel en de reden dat de #EndSARS protesten uitbraken in Nigeria.

Tijdens de protesten vragen de vreedzame demonstranten om een structurele wijziging in het politiekorps. Ook willen ze dat de SARS verantwoordelijkheid neemt voor alle slachtoffers en de slachtoffers (of de nabestaanden) compensatie biedt. Het resultaat? De Nigeriaanse overheid negeert het verzoek en onderdrukt de protesten met traangas en vuurwapens. Al twaalf demonstranten zijn om het leven gekomen en anderen raakten gewond. Once again, niet oké.

Beyoncé, Lizzo en Rihanna spreken zich uit over de #EndSARS beweging

Godzijdank krijgt de #EndSARS beweging online veel steun. Celebrities als Rihanna, Naomi Campbell, Beyoncé en Lizzo zetten hun stem (en platform) in voor #EndSARS. Ze plaatsen video’s, foto’s en verhalen die pijnlijk duidelijk maken hoe erg de situatie in Nigeria is.

Hoe je je steentje bijdraagt

Eén van de meest laagdrempelige manieren om je steentje bij te dragen is door de berichten te delen op social media. Door de situatie zichtbaar te maken en het nieuws te delen, blijft #EndSARS niet langer in de schaduw.

Daarnaast zijn er verschillende #EndSARS petities die je online kan tekenen, zoals deze en deze. Doneren is ook een optie. Connected Development is een organisatie die SARS officiers oproept om zich verantwoordelijk te stellen voor hun daden. Zij zetten zich in voor dit doel, met behulp van jouw donatie.

VogueTeenVogueElle

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
#EndSARS – Alles wat je wil weten over de beweging en hoe je helpt
Sluiten