Josca
Josca Love & Life 27 jul 2016
Leestijd: 1 minuut

Er bestaat daadwerkelijk zoiets als een zomerdepressie

Lana Del Rey zingt er al langer over, maar summertime sadness is dus echt een dingetje. De Engelse benaming voor het hebben van seizoensgebonden depressies is ‘Seasonal Affective Disorder‘, met als afkorting SAD (ironisch genoeg). De meeste mensen die dit hebben, krijgen hier last van tijdens de koude wintermaanden, maar het is ook mogelijk dat je de symptomen hiervan ervaart in de zomer.

Kenmerken van SAD in de winter zijn vaak lusteloosheid, het hebben van weinig energie, je eenzaam voelen en het verliezen van interesse in dingen die je eerder altijd gelukkig maakten. De zomersymptomen zijn over het algemeen een tikkeltje anders: je kunt je angstig voelen, weinig trek hebben in eten, de neiging hebben om alleen maar binnen te zitten en slapeloze nachten ervaren omdat het langer licht is. Zo’n één op de duizend mensen heeft hier last van in de zomer.

De oorzaak van deze zomerdepressie kan zijn dat je lichaam tijd nodig heeft om zich aan te passen aan het nieuwe seizoen, hierbij kan een vertraging optreden. De hersenen zijn nog niet helemaal gewend aan het seizoen en hier reageert je lichaam negatief op.

Als je denkt dat je hier last van hebt in de zomer, moet je deze sombere gevoelens zeker serieus nemen en er met anderen over praten. Vaak gaat het vanzelf weer over, maar als je er langer last van hebt, kun je beter maatregelen ondernemen. Zoek koele ruimtes op als het te warm is buiten, blijf vooral afspreken met je vriendinnen en ga wat meer bewegen. But don’t overdo it: houd je agenda een beetje rustig en zorg ten slotte voor voldoende slaap.

Bewezen: Wie voldoende schrijft heeft minder kans op stress, depressie en ziekte:

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Er bestaat daadwerkelijk zoiets als een zomerdepressie
Sluiten