Anne-Margreet
Anne-Margreet Beauty 25 jan 2016

Er is een wetenschappelijke reden die verklaart waarom je haar verven zo verslavend is

Volgens psycholoog Dr. Vivian Diller komt dat omdat mensen gewoontedieren zijn. Als je iets maar vaak genoeg doet, wordt het vanzelf een gewoonte. Dit is zo met eten, drinken, slapen en sporten en zo is dat ook met het verven van je lokken. De reden dat vrouwen beginnen met het verven van hun haar is vaak om op te vallen of om zichzelf opnieuw uit te vinden. Soms gebeurt het ook gewoon uit verveling, of door er al snel op uitgekeken te zijn en per se op zoek te moeten gaan naar the next best thing.

Het is helemaal niet zo gek dat het verven van je haar zo verslavend is. Volgens een studie van de Nottingham Trent University voelen vrouwen zich over het algemeen zelfverzekerder en aantrekkelijker na het verven van hun haar. Meer dan de helft van de vrouwen zou met ‘vers’ geverfde haren bijvoorbeeld veel eerder dansen voor vreemden op een sociaal evenement, iemand mee uit vragen, initiatief nemen tot seks met een romantische partner of iets geheel nieuws uitproberen. Ook zouden vrouwen eerder iemand helpen op straat, een klacht indienen bij een restaurant, om een gunst vragen of hun ongenoegen uitdrukken als ze het ergens niet mee eens zijn.

Natuurlijk is een bezoekje aan de kapper niet voor alles de oplossing, maar het is zeker begrijpelijk waarom we massaal naar de haarverf grijpen. Waarschijnlijk is het net zoiets als het dragen van een nieuw jurkje of die ene prachtige hakken: kleine moeite, groot resultaat. Want wie wil zich nu niet lekkerder in zijn vel zitten na een kappersafspraak? Het is in ieder geval een stuk minder radicaal dan een lob die een eeuwigheid nodig heeft om terug te groeien of de impulsieve actie om een pony te laten knippen.

Verven is dus helemaal zo erg nog niet, maar er zijn wel een paar dingen waar je aan moet denken als je een nieuwe coupe overweegt:

Reageer op artikel:
Er is een wetenschappelijke reden die verklaart waarom je haar verven zo verslavend is
Sluiten